KabelkrantKunst & CultuurNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Polyphonic Landscapes onderzoekt hoe geluid ons dichter bij de natuur kan brengen

Zwolle – De klimaatcrisis dwingt ons opnieuw te kijken naar hoe wij ons als mensen verhouden tot de natuur, onze omgeving en het landschap. De natuur is méér dan een decor waartegen ons leven zich afspeelt, maar wij zijn verstrengeld met de natuur en het landschap. De onderzoeksgroep Polyphonic Landscapes ontving subsidie van de NWA (Nationale Wetenschapsagenda) om te onderzoeken of en hoe geluid ons dichter bij onze omgeving kan brengen. Dit onder leiding van het ArtEZ lectoraat Theorie in de Kunsten

Het geroezemoes van de natuur

We leven in het Anthropoceen: een geologisch tijdperk waarin de invloeden van de mens overal ter wereld merkbaar zijn. Als gevolg daarvan heeft het begrip ‘landschap’ en ‘natuur’ een nieuwe urgentie gekregen in de hedendaagse filosofie en kunst. Polyphonic Landscapes brengt geluidskunstenaars en wetenschappers samen om te onderzoeken hoe hoe geluid kan bijdragen aan een duurzamere manieren van leven. Wat gebeurt er als we een landschap niet alleen kunnen zien, maar ook horen? Kunnen geluid en de handeling van het luisteren naar het ‘geroezemoes’ van het landschap een meer inclusieve, relationele en wederzijdse verbondenheid met onze omgeving bevorderen?

Het geluid van het Amstelpark

Polyphonic Landscapes werkt nauw samen met het Amsterdamse platform voor kunst, natuur en technologie Zone2Source. De onderzoeksactiviteiten vinden plaats in het vijftig jaar oude Amstelpark: een omgeving waarin natuur en stad nauw met elkaar verweven zijn. De deelnemers krijgen één jaar de tijd om de sonische omgeving van de locatie te onderzoeken. Tijdens deze onderzoeksperiode worden openbare seminars georganiseerd om het onderzoek te bespreken en (tussentijds) te presenteren.

“Het publiek is in dit onderzoek een bron van waardevolle kennis, zonder wie het onderzoek zich niet kan ontwikkelen.” Peter Sonderen, lector Theorie in de Kunsten en trekker van Polyphonic Landscapes

 

Polyfone landschappen en publieksparticipatie

Peter Sonderen, lector Theorie in de Kunsten en penvoerder van het project, en Joep Christenhusz, projectleider, leggen uit waarom participatie van het publiek zo belangrijk is in Polyphonic Landscapes. “Het onderzoek naar de rol van geluid in relatie tot urgente ecologische kwesties, alsmede het verkennen en ervaren van geluid in een multisensorisch spectrum maakt publieksparticipatie niet alleen wenselijk maar ook noodzakelijk. Het publiek is in die zin ook een bron van waardevolle kennis, zonder wie het onderzoek zich niet kan ontwikkelen.”

Naast openbare seminars zal Polyphonic Landscapes ook de resultaten van hun onderzoek delen in een speciale, multimediale publicatie, gepubliceerd op ArtEZ’s eigen platform voor artistiek onderzoek: APRIA (ArtEZ Platform for Research Interventions of the Arts).

Op de hoogte blijven en de publieke seminars bezoeken?

Polyphonic Landscapes post op hun website regelmatig updates. Op hun website kun je ook alle data van de openbare seminars vinden. Pak dus gauw je agenda, en bezoek de website via onderstaande button.

Bezoek de website van Polyphonic Landscapes

Over het lectoraat Theorie in de Kunsten

Het lectoraat Theorie in de Kunsten onderzoekt de rol, aard en betekenis van theorie in de hedendaagse kunsten. Centraal staan de ecologie van de kunsten, de intrigerende verbanden tussen theorie en praktijk, en de effecten daarvan in het kunstonderwijs – plus de relatie daarvan met de wereld om ons heen.

Nieuwsgierig naar de NWA en de Kunstroute?

De Nationale Wetenschapsagenda verbindt onderzoekers met vragen die zijn geformuleerd door – en voortkomen uit – de samenleving. NWA/NWO kent financiering toe aan projecten die deze vragen willen ontrafelen en onderzoeken. Polyphonic Landscapes ontvangt subsidie (als onderdeel van het project door Bit by Bit, or not at all) van ‘Kunstroute’, een specifieke route binnen NWA die samenwerking tussen onderzoekers en kunstenaars, theorie en kunst stimuleert.

Vind alles wat je wilt weten op hun website, routekunstnwa.nl

 

Bron
Artez

Gerelateerde artikelen

Back to top button