KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Internationale vrouwendag Zwolle 2023

Zwolle – Welkom op Internationale Vrouwendag in de week van 6-12 maart 2023 in Zwolle.
Op 8 maart zal In de stadkamer Centrum vanaf 19.30 uur op de Internationale Vrouwendag rond het thema “Kom uit je bubbel” een avond worden gehouden.

Over de hele wereld vieren we op Internationale Vrouwendag wat vrouwen al hebben bereikt, maar strijden we ook nog steeds voor gelijkwaardigheid. Want zelfs anno 2023 zijn we nog niet waar we moeten zijn. Hoe beperkt is ons leven vandaag de dag? Kunnen vrouwen wel onbeperkt meedoen? Ligt er een taak voor de vrouwen om met elkaar te zorgen voor een onbeperkt leven? Hoe solidair zijn we eigenlijk met elkaar en hoe kunnen wij dit verbeteren?

Maria Milatz lezing

Er is de jaarlijkse Maria Milatz lezing, er zijn inspirerende woorden van wethouder Dorrit de Jong en korte artistieke voorstellingen die aanhaken bij het thema. Zo prikkelt muziekverteller Brechtje Roos van Studio Hoor nieuwsgierige luisteraars anders te laten luisteren naar muziek.

https://www.studiohoor.nl/post/furioso-klinkt-tijdens-internationale-vrouwendag-zwolle-8-3

Ook gaat men verder met het thema huiselijk, seksueel grensoverschrijdend geweld, gedrag vanuit de samenwerking met expositie Hear Me Now. Deze editie is een samenwerking tussen Zwols Vrouwenplatform en Stadkamer Zwolle. De verschillende inspirerende onderdelen zijn gratis te bezoeken. De inloop is om 19.15 uur, vooraf aanmelden kan via:

https://stadkamer.op-shop.nl/3753/internationale-vrouwendag-2023/08-03-2023

Het Wijkcentrum Holtenbroek zal vanaf 18.30 uur tot 21.30 uur voor vrouwen en meiden vanaf 12 jaar een avond organiseren met muziek, dans, hapjes en een verwenhoek. Toegang is gratis.

Zwols Vrouwenplatform biedt de audiotour Historische Vrouwenwandeling de hele week gratis aan van 6-12 maart voor alle geïnteresseerden

Concert

In de Statenzaal is er 8 maart een concert ( op de middag en avond) over vrouwen die hun stem vonden in een tijd waarin dat zeer ongewoon was. De jaren 1880-1922 Een turbulente en energieke tijd voor vrouwen. Er werd gerookt en gefietst. Ingesnoerde kleding verdween; vrouwen eisten letterlijk meer lucht. Welgestelde vrouwen die niet mochten werken voor geld en arbeidersvrouwen die móesten werken onder erbarmelijke omstandigheden vonden elkaar. We kijken vanuit ons perspectief naar het leven van Kate Kolff en horen muziek uit die turbulente tijd. Vooraf aanmelden toegang € 22,50

Fraterhuis zal in het kader van Internationale Vrouwendag op 9 maart de film vertonen van de bekroonde Finse filmmaker Mari Soppela , zij was geschokt door de cijfers van de vooruitzichten voor vrouwen op gelijke kansen op de werkvloer in de geïndustrialiseerde wereld. Ze reisde in vijf jaar de wereld over om het glazen plafond’ te onderzoeken. Ze volgt een rechtszaak van Rebecca die haar salarisverschil aanvecht. Mari’s ontmoet ook andere vrouwen die hun eigen glazen plafond hebben doorbroken of nog proberen te doorbreken.

https://www.filmtheaterfraterhuis.nl/films/it-039-s-raining-women-verwacht-

https://www.filmtheaterfraterhuis.nl/

Bron
zwols vrouwenplatform

Gerelateerde artikelen

Back to top button