Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Politiek: CDA – Proeven en genieten van geserveerde zorginnovatie-menu

Dit is een bericht van het CDA in Zwolle


Een heerlijk driegangendiner met als toetje nog eens drie gangen in de vorm van interessante inleidingen over innovatieve zorginitiatieven. Dat is de zoete nasmaak van woensdagavond 3 december in Resto VanHarte met gasten, CDA-leden en geïnteresseerden.
In het eetlokaal van Resto VanHarte in dienstencentrum De Terp (Dieze) genoten zo’n 50 personen vanaf 18.00 uur van het speciaal bereide driegangenmenu. Een dwarsdoorsnede van de Zwolse samenleving zat bij elkaar aan de gezellig opgestelde tafeltjes, met de maaltijd als voedzaam middel, en ontmoeting als doel. Dank aan gastvrouw Cora Straatman en haar tien personen sterke vrijwilligersteam!

Voedingsbodem voor nieuwe zorginitiatieven

Met deze voedingsbodem ging het rond 20.00 uur over naar het menu van zorgaanbod. Hoe kunnen we als (Zwolse) samenleving invulling geven aan een veranderend zorglandschap? CDA-fractievoorzitter Judith Compagner wees er met het actuele rapport ‘Leren innoveren in het sociaal domein’ op dat vernieuwing nuttig en noodzakelijk is. Zorg en welzijn wacht vanaf 2015 grote veranderingen door de decentralisatie van het zorgdomein. “Veel initiatieven passen goed in de nieuwe participatiemaatschappij die we worden. Belangrijk daarbij vind ik: blijf je verwonderen, zie in het gewone het bijzondere! ”

Drie maal een andere kijk op zorg

1. Cora Straatman van Resto VanHarte vertelde dat het restaurant succesvol draait op vrijwilligers, en met een zo laag mogelijke overhead. “Natuurlijk willen we er zijn voor mensen in een sociaal isolement, maar feitelijk is Resto VanHarte voor iedereen toegankelijk.” Per 2015 gaat Resto VanHarte verder in De Enk in Assendorp.

2. Tom van Eijk van Stichting JOW! <spreek uit: Joo> motiveerde hoe hun vrijwilligersconcept werkt om ouderen tegen betaling gezelschap te bieden met jongeren tussen 16 en 20 jaar. Uit de pilot blijkt dat ouderen en hun familie zeker de voordelen zien. “Je laat jongeren kennismaken met een vorm van dienstbaarheid aan ouderen, en ouderen kun je voor een klein bedrag per uur vermaken of ontzorgen.” JOW! heeft een enthousiast en deskundig team vrijwilligers: “Voorop staat niet geld verdienen, maar het menselijke contact. Daar kijken we goed naar.”

3. Wout Oldhoff van de Arnhemse Stichting Vreedenhoff wil studenten inzetten bij ouderenzorg; studenten helpen voor kost en inwoning mee in het verzorgingstehuis. Ondanks eerste twijfel was er uiteindelijk veel enthousiasme bij de bewoners. “Natuurlijk moeten we goed kijken naar de juridische kaders, vrijwilligerstaken en eisen die we gaan stellen. Ook zie je dat er wellicht verdringing van arbeid ontstaat, maar door de overheidskortingen moeten we wel anders gaan werken.” Begin 2015 gaat het van start.

Het laatste initiatief is van Stichting Verleende Krachten van Niels ten Hagen: hoe kun je mensen met een handicap zo zelfredzaam mogelijk laten leven? Helaas ging dit door ziekte niet door.

Gerelateerde artikelen

Back to top button