BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Piepende en krakende Hoge Spoorbrug krijgt nieuw houten dek

Zwolle – De monumentale Hoge Spoorbrug van Zwolle is in groot onderhoud. Al een maand gesloten voor publiek, zal de brug rond 2 juni, weer opengesteld worden, vertelt Mirjam de Witte van eigenaar ProRail. Deze tijdelijke sluiting is het gevolg van uitgebreide renovatiewerkzaamheden. En dat was nodig. De brug zat onder de graffiti en de houten vloerdelen piepten en kraakten een jaar terug toen er vele fietsers overheen kwamen vanwege een omleiding.

Tweede kunststoflaag en originele oude houten laag

In de afgelopen weken is de brug grondig gereinigd en heeft het een nieuwe verflaag gekregen. De aangebrachte graffiti is daarmee overgeschilderd.  Ook wordt er hard gewerkt aan het houten brugdek. Twee jaar geleden werd een kunststof laag over het oude houten brugdek aangebracht. Deze laag wordt nu verwijderd, samen met de originele planken, om plaats te maken voor een nieuw dek van duurzaam FSC-gecertificeerd hardhout.  Dit certificaat garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, waardoor de ecologische voetafdruk van de renovatie beperkt blijft.

Piepen en kraken

Een nieuw brugdek was meer dan nodig. In het najaar van 2023 werd de brug gebruikt als omleidingsroute voor de afgesloten Van Karnebeektunnel. .De brug kreeg ineens veel meer fietsers dan normaal te verwerken. Maar onder het gewicht van al die fietsers begon de brug te piepen en te kraken en trilden zelfs de schroeven waarmee de houten vloerdelen bevestigd waren los. Dit leidde er toen toe dat fietsers moeten afstappen.

De renovatiewerkzaamheden zijn gestart aan de centrumzijde van de Oosterlaan. ‘Zodra de vloer volledig is vernieuwd en de veiligheidsnetten – die bescherming bieden tegen de bovenleiding – zijn teruggeplaatst, zal de brug weer toegankelijk zijn voor fietsers en voetgangers’, laat Mirjam de Witte weten.

Lees ook

Hoge Spoorbrug Zwolle niet meer blauw maar lila?

Gerelateerde artikelen

Back to top button