BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hoge Spoorbrug Zwolle niet meer blauw maar lila?

Zwolle – De Oude Spoorbrug van Zwolle in de Spoorzone is in onderhoud. De brug stamt nog uit de eeuw dat er vooral spoorwerkers woonden in Assendorp. Het is een rijksmonument, maar is er wel onderzoek gedaan naar de kleur die hij gaat krijgen, vraagt architect Pieter Diks zich af op X.

Staal grijs/blauw

De kleur lijkt nu wat lila, maar hij denkt dat een donkere tint aannemelijker is. ‘Misschien donkergrijs / donkergroen / of meer staal grijsblauw?’ Een donkere tint lijkt de architect aannemelijker: ‘Misschien donkergrijs / donkergroen / meer staal grijsblauw?’

Gezandstraald

Maar volgens kleuronderzoeker Bert Jonker is de brug in het verleden gezandstraald: ‘Dus alle historische lagen zijn verwijderd… De horizontale leuningen lijken duidelijk donkerder van afwerking dan de brug zelf. Kleurstelling blijft gokken.’

Prachtig blauw

Mirjam de Witte van ProRail geeft aan dat de kleur is bepaald door de gemeente Zwolle: ‘De brug wordt gewoon prachtig blauw! Dat moet, want hij is monumentaal. Als jullie nu gaan kijken , zien jullie hem blauw shinen zoals het hoort’, stelt de woordvoerder.

De schilders zelf zeggen: ‘het is een beetje een rare kleur blauw. Als het opdroogt wordt het meer blauw. duurt ongeveer 12 uur.’ Het team van RTV Focus is een beetje confused en denkt zelfs dat ze een beetje kleurenblind is. Wat denken jullie?

 

De oude spoorbrug

De Hoge Spoorbrug is gebouwd in 1883 naar ontwerp van het toenmalige Ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid, in opdracht van de Staatsspoorwegen. 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button