LevensbeschouwingNieuws uit ZwolleVoorpagina

Opknapbeurt voor hergebruik bijzondere gebouwen op Zwolse begraafplaatsen

Zwolle wil een aantal bijzondere panden op begraafplaatsen in de Overijsselse hoofdstad opknappen en verhuren. Toekomstige gebruikers van de gebouwtjes moeten dienstverlening of producten aanbieden die passen bij het karakter van de begraafplaatsen. Te denken valt bijvoorbeeld aan bloemenverkoop of de productie en verkoop van grafornamenten.

De gemeente wil twee gebouwen op de Algemene begraafplaats aan de Meppelerstraatweg en een gebouw op de begraafplaats Voorst aan de Ridder Zwederlaan opknappen en daarna verhuren. Op de Algemene begraafplaats gaat het om een aula en een voormalig baarhuisje, op begraafplaats Voorst om een aula. Dat laatste pand en het baarhuisje moeten worden opgeknapt. Daarvoor is een bedrag van zo’n tienduizend euro nodig. De inschatting is dat (een deel van) die investering door de toekomstige huurinkomsten terugverdiend wordt.

Burgemeester en wethouders zien diverse voordelen in het plan. De cultuurhistorische waarde van de gebouwen is gebaat bij de opknapbeurt. Onnodige leegstand en verloedering als gevolg daarvan wordt voorkomen. Daarnaast kan bedrijvigheid de service aan bezoekers van de begraafplaatsen ten goede komen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button