Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleUit agendaVoorpagina

Fundatie & Kasteel Nijenhuis gratis toegang Open Monumentendag

In het kader van de nationale Open Monumentendag is Museum de Fundatie in Zwolle a.s. zaterdag 13 september tussen 11.00 en 17.00 uur gratis toegankelijk voor publiek. Kasteel het Nijenhuis en de omliggende beeldentuin (Heino/Wijhe) zijn die dag eveneens gratis te bezoeken.

In het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle zijn naast de keuze uit eigen collectie drie tentoonstellingen te zien.

Lotta Blokker

Het recent geopende ‘The hour of the wolf’ toont een reeks bronzen beelden waarin beeldhouwer Lotta Blokker de gevoelens van de slapelozen verbeeld. Daarnaast eerdere werken van haar hand. Expressieve sculpturen, krachtig en imposant, maar ook heel menselijk en herkenbaar.

Van Gogh tot Cremer

Nieuw en vanaf 13 september in Zwolle : ‘Van Gogh tot Cremer-Nederlandse kunstenaars in Parijs’. Een tentoonstelling waarin de artistieke pelgrimage van Nederlanders naar Parijs, die eind 19de eeuw op gang kwam en duurde tot en met de jaren ’50, centraal staat. Honderden schilders, beeldhouwers en tekenaars uit Nederland – Vincent van Gogh, Kees van Dongen, John Rädecker, Piet Mondriaan, Charlotte van Pallandt, Karel Appel, Jan Cremer en vele anderen – verbleven in die periode voor korte of langere tijd in Parijs. Waar de een zich door de stad zelf liet inspireren, richtte de ander zich op de kunst van de internationale avant-garde. Bij terugkeer naar Nederland nam iedereen in zijn werk een stukje Parijs met zich mee. Daarmee geeft de tentoonstelling behalve een overzicht van het Nederlandse modernisme ook een veelzijdig portret van Parijs als kunsthoofdstad van de wereld.

Russische avant-garde

‘Voor de nieuwe mens – Russisch avant-garde design’ tot slot is in het weekend van 13 en 14 september voor het laatst te zien en omvat circa 110 tekeningen, collages, fotomontages, boekillustraties en objecten van onder meer El Lissitzky, Kzimir Malevitsj, Alexander Rodtsjenko en Vladimir Tatlin.

Beeldentuin

De Beeldentuin rond Kasteel het Nijenhuis is één van de grootste en meest bijzondere van Nederland. In de siertuin, op de gazons en tussen de bomen van het park rond het kasteel, worden ongeveer tachtig werken van gerenommeerde uit binnen- en buitenland tentoongesteld. De beelden zijn afkomstig uit de collecties van Museum de Fundatie, Beelden aan Zee en de Provincie Overijssel. Samen vormen ze een boeiende doorsnede van de moderne beeldhouwkunst uit de 20ste en 21ste eeuw.

 

Openingstijden: 11-17 uur

Bezoek website Museum de Fundatie

Gerelateerde artikelen

Back to top button