AlgemeenNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

OBS Octopus herdenkt oorlogsvliegers bij monument Pilotenlaan

Ambassadeurs Tjechië en Slowakije aanwezig

Zwolle – Maandagochtend herdachten leerlingen van basisschool De Octopus de bevrijding van Zwolle. Ze deden dit bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Dit jaar woonden de ambassadeurs van Tsjechie en Slowakije de plechtigheid bij. Wethouder Michiel van Willigen gaf acte de présence namens de gemeente.

Omdat 14 april, de bevrijdingsdag van Zwolle, dit jaar op een zondag viel werd de plechtigheid vandaag gehouden. De leerlingen van de Octopus herdachten bij het monument in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet.

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek. In deze buurt zijn een aantal straten vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt.

Basisschool De Octopus adopteerde het monument in 1992. Het bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley Page Hampden bommenwerper is bevestigd.

Foto’s © Peter Denekamp

Links Wethouder Michiel van Willigen, rechts H.E. mevrouw Jana Reinisová, Buitengewoon Gevolmachtigd Ambassadeur van Tjechië.

Back to top button