Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Nivon brengt wandelroutes uit langs Zwolse struikelstenen

Foto's © Peter Denekamp

Zwolle – Zaterdagmiddag nam Jaap Hagedoorn, de voorzitter van de Stichting Stolpersteine in Zwolle, het eerste exemplaar van het wandelboekje ‘Langs Stolpersteine in Zwolle’ in ontvangst bij de synagoge. Hij kreeg dit exemplaar overhandigd door Anton Cramer, voorzitter van de afdeling Zwolle van het Nivon.

Met drie wandelingen langs de Zwolse struikelstenen, oftewel Stolpersteine, wil de afdeling Zwolle van het Nivon de wandelaar met andere ogen naar de stad laten kijken. De stenen laten je ‘struikelen’ over het verhaal dat er achter schuil gaat. Ze zijn stille getuigen van wat stadgenoten overkwam in de Tweede Wereldoorlog.

Deze Zwollenaren kregen niet alleen te maken met discriminatie, vluchten en gevangenneming. Ze werden vermoord. Met deze wandeling wil het Nivon hun verhaal vertellen. Opdat zij nooit vergeten worden. In Zwolle worden uiteindelijk iets meer dan 450 struikelstenen gelegd. Eind vorig jaar lagen er ruim 200 stenen. De drie wandelingen voeren samen langs 170 stenen.

Nivon is een vereniging waarin mensen met en voor elkaar werken aan een samenleving die eerlijk is en groen. Nivon baseert zich op sociaal democratische beginselen, heeft afdelingen, landelijke werkgroepen, natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen.

Routes door binnenstad, Assendorp en Wipstrik

Wandelen doen de Nivon-leden graag. De afdeling Zwolle heeft gemeend deze activiteit te koppelen aan een ingrijpende gebeurtenis in de geschiedenis van Zwolle. De drie wandelingen voeren de bezoeker respectievelijk door de binnenstad van Zwolle en door de wijken Assendorp en Wipstrik. Het startpunt is bewust gekozen bij de Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat.

Het wandelboekje is verkrijgbaar bij Het Zwols Balletjeshuis en boekhandel Waanders en kosten € 1,50 per stuk.

Het startpunt van de wandelingen is bij de Zwolse synagoge.

Gerelateerde artikelen

Back to top button