Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Windesheim-studenten leren alles over Mars 2020 via live-verbinding met NASA

door: Michel Brinkhuis / video © Michel Brinkhuis

Zwolle – In 2020 gaat NASA met een nieuwe missie naar Mars. Fernando Abilleira is Mission Design & Navigation Manager en vrijdagmiddag  met een live-verbinding een presentatie aan studenten van hogeschool Windesheim over dit ‘Mars 2020’-programma.

Donderdag en vrijdag vond bij Windesheim namelijk het SDG-evenement plaats. Dit ‘SDG Generation’-evenement werd georganiseerd door het Windesheim Honours College. Het richt zich op de Sustainable Development Goals (in het Nederlands: duurzame ontwikkelingsdoelen). De SDG’s zijn een opvolger van de millenniumdoelen en moeten een einde maken aan onder andere armoede, ongelijkheid en klimaatverandering voor 2030.

Abilleira van NASA vertelde de studenten over wat er allemaal komt kijken bij zo’n missie naar Mars. Bijvoorbeeld dat er maar eens in de zesentwintig maanden een kans is om vanaf de aarde een missie naar Mars te sturen. Hij ging daarbij ook in op waarom juist een missie naar Mars interessant is. Namelijk omdat het de planeet is die het meest op aarde lijkt en dat de planeet relatief dichtbij is.

tekst gaat verder onder de foto

Foto © Michel Brinkhuis

Hij vertelde ook over de ontwikkeling van de verschillende mars-rovers die in eerdere missies vanaf de aarde naar Mars zijn gestuurd. Dat onderzoekers het resultaat van eerste missie enigszins teleurstellend vonden, omdat Mars op het eerste gezicht zo’n saaie planeet leek. Er was toen bijvoorbeeld nog geen aanwezigheid van water geconstateerd.

Tijdens de SDG-tweedaagse pleiten de Windesheim-studenten ook voor een aanvullend ontwikkelingsdoel, dat nauw samenhangt met met de presentatie van de NASA. Het Honours College is namelijk van mening dat er een extra ontwikkelingsdoel gericht op de ruimte, zou moeten komen. “Naast de bestaande SDG 14 ‘leven onder water’ en SDG 15 ‘leven op land’ missen we een SDG die opkomt voor het duurzaam omgaan met de ruimte,” vertelt María Garcia Alvarez, coördinator Value Creators. “Het ultieme doel van de petitie is de toevoeging van ‘Life in Space’ als achttiende SDG.” Daarbij komt dat samenwerking enorm belangrijk is. “Als wij als mens verder willen komen, moeten wij gaan samenwerken. Dat is onze toekomst, en dat is ook de bedoeling van deze twee dagen.”, zo besluit ze.

Gerelateerde artikelen

Back to top button