BinnenstadKabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Nieuwe richtlijn maakt zichtbare zonnepanelen in binnenstad mogelijk dankzij D66-motie

Zwolle – In 2022 diende D66-raadslid Waldemar Wessels een motie in voor het toestaan van zonnepanelen in de binnenstad. De bestaande richtlijnen waren namelijk beperkend. Zo mochten zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanaf publieke gebouwen of vanaf de straat. Dit past niet in de tijdgeest waarbij Zwollenaren willen bijdragen aan duurzaamheid.

Op 27 november 2023 wordt de verruimde richtlijn in de gemeenteraad besproken, waarbij zonnepanelen nu zichtbaar mogen zijn vanaf publieke gebouwen en (deels) vanaf de straat.

Wessels benadrukt de impact van deze verandering: “Waar ik vooral blij mee ben is dat zonnepanelen nu zichtbaar zijn vanaf locaties zoals de Peperbus en de Sassenpoort. Deze beslissing opent de deur voor veel binnenstadbewoners om zelf duurzame energie op te wekken”. Voor woningeigenaren zonder geschikt dak biedt de landelijke Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) een alternatief. Dit stelt mensen in staat om elders in zonnepanelen te investeren.

Deze progressieve verandering reflecteert de groeiende vraag naar duurzaamheid en creëert mogelijkheden voor stadsbewoners om actief bij te dragen aan groenere energie in Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button