Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Natuurwerkdag activiteit landgoed Windesheim

Landgoed Windesheim bestaat uit bossen, grienden, knotwilgen en akkers. De plaats van het landhuis is nog zichtbaar, maar alleen de bijgebouwen staan nog overeind. Het unieke landschap van Windesheim blijft zo mooi. Goed voor dieren en planten, maar ook om een lekkere wandeling te maken. De vrijwilligersgroep VLO Zwolle bestaat al bijna 40 jaar. Elke zaterdagochtend van november t/m maart is de VLO aktief. Het accent ligt op wilgen knotten, maar ook snoeien we meidoornhagen en “leggen” heggen. Je bent altijd welkom om een zaterdagochtend mee te werken met de VLO.

Werkzaamheden

We gaan een stuk griend op Landgoed Windesheim snoeien.Een griend is een veld met hele kleine boompjes (mini-knotwilgjes) waaraan dunne takken groeien. Vroeger werden de takken geoogst om bijvoorbeeld manden van te maken en schuttingen van te vlechten. Gesnoeide takken mogen in overleg meegenomen worden. Verzamelen om 09.30 bij de werkschuur halverwege de Windesheimerweg bij het hek ter hoogte van nummer 4. Trek stevige schoenen of laarzen aan en een oude jas. Neem je brood mee, de VLO zorgt voor koffie en soep.

Over de Natuurwerkdag

Elke eerste zaterdag van november vindt de Natuurwerkdag plaats. Jong en oud kan die dag werken aan het behoud en herstel van natuur en landschap. Het is eigenlijk een opknapbeurt van het landschap.

Wat kun je zoal doen op de Natuurwerkdag?
Afhankelijk van de streek en de locatie zijn er verschillende werkzaamheden. De meeste activiteiten bestaan uit kleinschalig onderhoudswerk: snoeien, zagen, hooien, schoonmaken van poelen en paden, het knotten van wilgen, snoeien van fruitbomen, maken van takkenrillen en verwijderen van riet.

Activiteiten voor kinderen
Ook kinderen zijn zeer welkom op de Natuurwerkdag. Op verschillende locaties worden speciale kinderactiviteiten georganiseerd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button