Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Natuurwerkdag activiteit Tichelgaten Windesheim

De Tichelgaten is een prachtig natuurgebied van Staatsbosbeheer, direct langs de IJsseldijk. Vroeger is hier veel klei gewonnen voor bakstenen en dakpannen. Nu is het een waterrijk gebied met dieren en bijzondere planten, zoals ijsvogel, libellen, watervogels, wolfspoot, en misschien zelfs de otter. Op deze plek vindt vrijwilligerswerk plaats onder leiding van de Zwolse werkgroep van A Rocha, een natuurorganisatie van christenen met een groen hart.

Werkzaamheden

Voor de otter wordt een geschikte verblijfplaats gebouwd. Dit wordt gemaakt van takken, stammetjes en bladeren. Ook wordt struweel verwijderd en is het mogelijk om wilgen te knotten. Daarnaast zijn er mini-excursies met uitleg van het gebied. A Rocha zorgt voor koffie, thee, chocolademelk, soep en iets lekkers.

Over de Natuurwerkdag

Elke eerste zaterdag van november vindt de Natuurwerkdag plaats. Jong en oud kan die dag werken aan het behoud en herstel van natuur en landschap. Het is eigenlijk een opknapbeurt van het landschap.

Wat kun je zoal doen op de Natuurwerkdag?
Afhankelijk van de streek en de locatie zijn er verschillende werkzaamheden. De meeste activiteiten bestaan uit kleinschalig onderhoudswerk: snoeien, zagen, hooien, schoonmaken van poelen en paden, het knotten van wilgen, snoeien van fruitbomen, maken van takkenrillen en verwijderen van riet.

Activiteiten voor kinderen
Ook kinderen zijn zeer welkom op de Natuurwerkdag. Op verschillende locaties worden speciale kinderactiviteiten georganiseerd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button