Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Boris van der Ham ontvangt humanistische bloemlezing in Zwolle

Christenen hebben de bijbel, moslims de koran, maar humanisten hebben geen ‘eigen boek’. Daarvoor hebben zij de wereldliteratuur. En die is vanaf nu nog toegankelijker geworden door een bundel van ‘honderd humanistische teksten’. Op 28 oktober nam Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbondbij de Zwolse boekhandel Waanders in de Broeren het eerste exemplaar in ontvangst van ‘In het licht van de wereldliteratuur. Een humanistische bloemlezing’.

 In deze bundel zijn, op initiatief van de Zwolse afdeling van het Humanistisch Verbond, honderd teksten verzameld van Nederlandse en Vlaamse humanisten en hun geestverwanten.

 Inspirerende teksten

Dat humanisten geen ‘eigen boek’ hebben wil niet zeggen dat zij geen behoefte hebben aan inspirerende teksten waarmee ze zich verbonden kunnen voelen en waarin zij richting kunnen vinden. Of aan teksten waaraan zij hun overtuigingen kunnen toetsen, waaraan zij inspiratie, troost of hoop kunnen ontlenen.

Vanuit die gedachte is de bloemlezing In het licht van de wereldliteratuur ontstaan. De wereldliteratuur, en daarmee de Nederlandstalige literatuur, kent volop gedichten, teksten of fragmenten met een humanistische portee.

In het licht van de wereldliteratuur wil vooral ook ruimte laten voor eigen interpretaties en nodigt uit tot verder lezen, verder zoeken. Met elkaar en met ontelbaar vele andere teksten – hier ongenoemd gebleven, of ongekend – vormen ze ingrediënten voor het ‘eenzaam avontuur’ van het mens-worden en het mens-zijn.

Muzikale omlijsting

Tijdens de feestelijke avond werden teksten uit het boek voorgelezen en zorgden Zwolse artiesten (zangeres Carmen Hovestad en pianist Micha Wink) voor de muzikale omlijsting.

De teksten zijn onder meer ingestuurd door leden van het Humanistisch Verbond. Het boek is samengesteld door Wim Coster, Agnes Coomans (beiden Humanistisch Verbond) en Bert Gasenbeek (Humanistisch Historisch Centrum).

Bijzondere erfenis

Het boek kon tot stand komen dankzij een legaat van de in 1995 overleden Anke Jelsma, een bijzondere persoonlijkheid uit het Zwolse humanisme. Haar levensbeschrijving is ook in het boek opgenomen.

Het Humanistisch Verbond werd in 1946 opgericht door onder meer Jaap van Praag om een stem te geven aan alle ongodsdienstige mensen in het sterk verzuilde Nederland. Het verbond heeft landelijk 13.000 leden en 39 afdelingen. Het humanisme is de levensbeschouwing waarin de mens en de menselijke ontwikkeling centraal staan. Het humanisme vertrouwt op de eigen kracht van mensen om zelf na te denken, zelf te oordelen en binnen de mogelijkheden het eigen leven inhoud te geven. Een humanist gaat graag het debat aan en is nieuwsgierig naar nieuwe inzichten; een onderzoekende, vrijzinnige geest die de wereld wil begrijpen. Doel is een samenleving met zelfbeschikking, open meningsvorming, vrijheid en gelijkwaardigheid. Het Humanistisch Verbond Zwolle en omstreken heeft ruim 250 leden (van Ommen tot Kampen en van Hattem tot Genemuiden). Voor jongeren tot 35 jaar organiseren de Jonge Humanisten aparte activiteiten. Maandelijks zijn er zondagochtendbijeenkomsten (overdenkingen rondom een thema) en Humanistische Cafés (sprekers over actuele onderwerpen). Op 17 november organiseert de afdeling een theatervoorstelling in Odeon ‘Stil de Tijd’ met filosofe Joke Hermsen en pianist Ivo Jansen (die het Canto Ostinato speelt). 
Fotoreportage

Gerelateerde artikelen

Back to top button