Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Natuurinclusieve buurt De Bongerd bestaat 25 jaar

Zwolle – Een Groene Oase! Zo zou je het natuur inclusieve wooncomplex De Bongerd, verscholen achter de Commissarislaan in Zwolle-Zuid, wel kunnen noemen. Ze bestaan al weer 25 jaar en dat werd afgelopen zaterdag gevierd.

De Bongerd is een groene, aantrekkelijke, afwisselende en zoveel mogelijk milieuvriendelijk gebouwde buurt. Een buurt waar mensen zich thuis voelen. Waar ruimte is voor verschillende levensgeschiedenissen, samenlevingsvormen, ideeën en opvattingen. Het is ook vooral een buurt die door de bewoners zelf beheerd en onderhouden wordt. Bijvoorbeeld doordat er door de bewoners één keer per maand gezamenlijk in de boomgaard en andere gemeenschappelijke tuinen wordt gewerkt. Ook hebben ze een lief een leed krant en een zomeravondfeest. Juist die gemeenschappelijke activiteiten die scheppen een band. “Een dorpsgevoel” zoals de eerste bewoonster Erna van Koeven zo mooi omschrijft. “We hebben allemaal een eigen huis en een eigen tuin of een eigen balkon. Het is dus niet zo dat we voortdurend alles samen doen maar het kan wel.” Een buurt dus maar waar mensen proberen er te zijn als je ze nodig hebt.

Dat was ook het ideaal toen een groep toekomstige bewoners in 1993 met het project begon dat uiteindelijk in 1997 werd gerealiseerd onder de naam De Bongerd.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button