Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpaginaZwolle Kiest

Livestream en 360 º view – Zetelverdeling en installatie raadsleden

Zwolle – Zwolle koos woensdag 21 maart een nieuwe gemeenteraad.  Donderdagavond worden de nieuw gekozen raadsleden geintalleerd tijdens een bijzondere gemeenteraadsvergadering. Wil u meekijken waar u op gestemd heeft? Bekijk dan de livestream.

Stoelendans

Op de uitslagenavond werd bekend dat de ChristenUnie in Zwolle de grootste partij is gebleven met 10683 uitgebrachte stemmen (7 zetels). Grote winnaars waren GroenLinks met 9981 stemmen (eveneens 7 zetels) en lokale partij Swollwacht met 8631 stemmen (6 zetels). De definitieve zetelverdeling is als volgt.

zetels 2014 zetels 2018
Christenunie 8 7
Partij van de Arbeid 6 4
D66 6 4
VVD 5 5
SP 5 2
CDA 3 4
GroenLinks 3 7
Swollwacht 3 6

 

De verschuiving in zetels heeft ook consequenties voor de bezetting van de stoelen (zetels) in de raadszaal zelf. Want welke partij gaat waar zitten, wie heeft het meeste overzicht, wie zit er in het vizier van de burgemeester en wethouders en wie kan wie in de ogen kijken? Een goede plek speelt dus net zoals in de klas zeker ook in de raadzaal. In onderstaande animatie is te zien hoe de daadwerkelijke zetels zijn toegewezen aan de partijen. Traditiegetrouw mag de grootste partij als eerste de voorkeur aangeven bij de raadgriffie waarna de rest in volgorde van grootte volgt.

De 360 º view werkt op smartphones die dit 360 techniek ondersteunen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button