Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Video – Herdenkingsplechtigheid monument Meppelerstraatweg

Zwolle – Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank verzorgden op donderdag een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Dit ter nagedachtenis aan vijf inwoners afkomstig uit Zwolle, Kampen en Lutten die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld. Wethouder Eefke Meijerink legde namens de gemeente Zwolle een bloemstuk.

Oorlogsmonument

Het monument aan de Meppelerstraatweg is in 1963 geplaatst en werd in 2008 door basisschool De Springplank geadopteerd. Het monument bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met daarop de namen van de slachtoffers, uitgevoerd in kunststeen.

Geadopteerd

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De plechtigheid was de tweede in een reeks herdenkingen naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog. Zo vond op 11 januari 2018 de herdenking bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan plaats.
Omdat de Bevrijdingsdag van Zwolle, 14 april, dit jaar op een zaterdag valt, is op vrijdag 13 april de herdenking aan de Pilotenlaan en daarna in het Ter Pelkwijkpark, gevolgd door de Nationale Dodenherdenking op vrijdag 4 mei 2018.

Gerelateerde artikelen

Back to top button