KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Koninklijke Onderscheiding voor Folkert Piersma

Zwolle – Burgemeester Peter Snijders van Zwolle reikte donderdag 30 september de koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau uit aan Zwollenaar Folkert Piersma voor diens grensverleggende, innovatieve verdiensten voor kwalitatief duurzaam fiets-parkeren bij stations in Nederland en ver daarbuiten. Dat gebeurde tijdens de viering van het 10-jarig jubileum van de Dutch Cycling Embassy in het Spoorwegmuseum aan het Maliebaanstation 16 in Utrecht.

Pionier

Folkert Piersma ontwikkelde zich in zijn loopbaan bij NS, RHDHV en ProRail tot een internationaal gerespecteerd visionair en deskundige op het gebied van fietsenstallingen bij stations. Ook na zijn afscheid bij ProRail, is hij daarin nog steeds dé ambassadeur, vraagbaak en inspirator. Hij had een pioniersrol bij de uitbreiding, kwaliteitsverbetering en verduurzaming van fietsenstallingen bij de treinstations in ons land en ver daarbuiten. Hij zocht daarbij actief de samenwerking met de maakindustrie en partijen als de Fietsersbond en de Dutch Cycling Embassy.

Duurzaam

De fiets-trein combinatie werd een vorm van duurzame mobiliteit en markeerde het veranderde aanzicht van de stationsomgeving in Nederland. Stallingen zijn nu ruim, licht, gebruiksvriendelijk en de eerste 24 uur is gratis. De fietsenstalling van station Zwolle is daarvan een mooi voorbeeld. Nederland is op dit gebied internationaal koploper. Folkert Piersma stond aan de wieg van die ontwikkelingen. Veel van zijn innovatieve en duurzame ideeën hebben (inter)nationaal navolging gekregen.

Maatwerk en draagvlak

Maatwerk en maatschappelijk draagvlak waren voor hem uitgangspunten. Hij realiseerde onder meer de aanpassing van stallingen aan andersoortige fietsen, speelde een grote rol bij de ontwikkeling van nieuwe soorten fietsenrekken en ontwikkelde een digitaal verwijssysteem. Ook zette hij zich in voor het gratis en bewaakt stallen van fietsen. Zijn boek ‘Fietsparkeren bij stations: 20 jaar ontwikkeling, ontwerp en realisatie’ is een inspiratiebron voor beleidsmakers en ontwerpers in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button