KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Ruim 40 internationale TU-onderzoekers voor kennisuitwisseling over klimaat

Zwolle – 30 september en 1 oktober ontmoetten Climate Campus en Regio Zwolle een groep van ruim 40 internationale onderzoekers verbonden aan 4TU Centre for Resilience Engineering, een samenwerkingsverband van de vier Technische Universiteiten in ons land.

Deze 4TU Resilience Community onderzoekers buigen zich onder andere over de vraag hoe de regio Zwolle zich verder kan ontwikkelen in het licht van klimaatverandering. En hoe de regio klimaatadaptatie leidend kan maken bij alle ontwikkelingen in de 22 gemeenten van Regio Zwolle. Hun tweedaags bezoek aan Zwolle stond in het teken van kennisuitwisseling rond het internationale thema resilience (veerkracht), waarbij hun inzichten worden geprojecteerd op deze regio.

Klimaatexcursie

De onderzoekers maakten op vrijdagochtend 1 oktober een boot- en fietstocht door Zwolle. Hierbij worden zij rondgeleid door klimaatexperts van ingenieursbureaus Royal HaskoningDHV, Arcadis en stedenbouwkundige Henk Snel van gemeente Zwolle. Deze klimaattoer voert langs interessante klimaatprojecten, zoals de Spoorzone, bij de herinrichting ook ingericht als Superspons, en klimaatbestendig Kraanbolwerk.

Experimenteergebied voor aanpassen aan klimaat

Het bezoek is interessant voor de Regio Zwolle, dat onlangs werd aangewezen door het Rijk als NOVI-gebied (Nationale Omgevingsvisie). De regio is daarmee gedurende enkele jaren een experimenteergebied. Een klimaatbestendige groeiregio en ‘Delta van de Toekomst’, waarin klimaatadaptatie en water leidend zijn voor alle ontwikkelingen; denk aan woningbouw, infrastructuur, agrarische bedrijvigheid en sociaaleconomisch.

De verwachting is dat de status van NOVI-gebied vaker bezoeken van (inter)nationale delegaties zal aantrekken. Ook wordt verwacht dat de onderzoeken en experimenten inzichten gaan opleveren die Nederland, maar ook regio’s en landen in Europa en de wereld kunnen helpen bij het ontwikkelen van veerkracht en toekomstbestendigheid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button