Nieuws uit ZwolleOpiniePolitiek & OpinieVoorpagina

Komst warenhuis verergert fietsenstallingsproblemen binnenstad

Op de plek van de bankenlocatie aan de Melkmarkt komt waarschijnlijk een filiaal van de winkelketen Primark. In de omgeving daarvan zal de fietsparkeerdruk verder toenemen beweert Fietsersbond-Zwolle. De belangenvereniging ziet echter ook kansen om stallingsproblemen op te lossen.

Primark trekt veel klanten, vooral jongeren. Die klanten komen voor een groot deel met de fiets naar de winkel en zoeken een parkeerplaats in de directe omgeving. De Grote Markt, de kop van de Oude Vismarkt en de Melkmarkt zijn zeer geliefde plekken om fietsen te stallen. Dat blijkt uit het dit jaar uitgebrachte stallingsonderzoek van Fietsersbond-Zwolle. Door herinrichting van de Oude Vismarkt, het fietsparkeerverbod op de Grote Markt en het verdwijnen van de stallingen langs het nieuwe filiaal groeit het parkeerprobleem.

Ondanks deze steeds grotere parkeerproblemen stelt de gemeente dat er geen behoefte is aan fietsenstallingen op die plaats. In een eerder ontwerp voor nieuwbouw op de bankenlocatie was een kelderstalling voor 600 fietsen opgenomen. De ingang van die stalling bevond zich aan de smalle Melkmarktstaat. Door de beroerde aanrijdroute was deze niet erg kansrijk. Dat plan gaat niet door en de projectontwikkelaar wordt tegen een flink bedrag uitgekocht.
Een goed alternatief is tot nu toe niet geboden. Wel zijn er stallingen op het Grote Kerkplein gepland, staat een onderzoek naar mogelijkheden op het Gasthuisplein op stapel en is vorige maand een nieuwe stalling aan het Rode Torenplein geopend.
Volgens Fietsersbond-Zwolle zijn deze voorzieningen volstrekt onvoldoende om de stromen fietsers voor nu en in de toekomst op te vangen.

Fietsersbond-Zwolle ziet wel kansen, de voorzitter, Marcel Span zegt: “Met de komst van het nieuwe bedrijf doet zich de kans voor alsnog een echt alternatief te ontwikkelen. Wij zouden graag zien dat de gemeente samen met Primark onderzoekt hoe een moderne stalling op deze locatie alsnog is te realiseren. Een inpandige stalling met een ingang direct aan de Voorstraat en goede aanrijdroutes via de Luttekestraat en Oude Vismarkt zou een geweldige impuls zijn voor het fietsparkeren in het hart van de stad.” Fietsersbond-Zwolle denkt dat desnoods het bestemmingsplan op deze punten moet worden aangepast.
“Want, geparkeerde fietsen tegen de nieuwe etalage van Primark en bij de andere ondernemers in de omgeving lijkt ons geen aantrekkelijk alternatief. De ruimte in de binnenstad is beperkt. Veel kansen voor toekomstbestendige en duurzame invulling doen zich niet voor. Het zou Fietsstad-Zwolle onwaardig zijn de kans die zich nu voordoet niet te grijpen!”

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button