LifestyleNieuws uit ZwolleVoorpaginaWestenholte

Jeugdland Westenholte timmert nestkastjes voor bestrijding eikenprocessierups

Video Teun Dertien | Foto's © Peter Denekamp

Zwolle – Een huisje voor jezelf of één voor de pimpelmees. Dat waren de keuzes dinsdagmiddag bij Huttendorp en Jeugdland Westenholte. Maar liefst 75 bouwpakket- vogelhuisjes waren geschonken door de gemeente Zwolle om in elkaar gezet te worden. Wie er zin in had, mocht meedoen bij Jeugdland. Uiteraard kon je bij de buren van het Huttendorp ook aan de slag om je eigen hut te bouwen.

José de Ruiter van Jeugdland Westenholte blikt tevreden over het veld: “We hebben het verdeeld over beide clubs. De vogelhuisjes worden door de kinderen in elkaar gezet en eventueel versierd. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze hier in het park worden opgehangen om de eikenprocessierups tegen te gaan.” In 2018 is de gemeente Zwolle al een proef aangegaan met het plaatsen van vogelhuisjes om de koolmees en de pimpelmees te lokken. Deze vogelsoort is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Zodra de mees jongen heeft gaat ze op zoek naar de rupsen.

De Ruiter vindt het een heel leuk project:”De kinderen zetten nu een huisje in elkaar en als ze dan straks een keer door het park fietsen dan kunnen ze hun eigen huisje weer terug vinden.” Het vogelkastjes maken is niet de enige activiteit bij Jeugdland. “Woensdagavond is de bonte avond met een muziekvereniging. Zelfs Zwolfje van PEC komt even een bezoekje brengen aan Westenholte.” vertelt de Ruiter.

Waar tot twee jaar terug Jeugdland en Huttendorp in Westenholte twee totaal afzonderlijk werkende organisaties waren proberen ze nu steeds meer samen te doen. Zo maken beide organisaties sinds dit jaar gebruik van één en hetzelfde aggregaat. Vorig jaar waren dit nog twee afzonderlijke. Maar ook wat betreft de deelnemers zit er veel overlap in. “Jeugdland start op, daarna komt het meeste bij Huttendorp, besluit de Ruiter.

Jeugdland Westenholte heeft dit jaar 160 deelnemers. Het Huttendorp zo’n 100. Beide activiteiten worden in het Stinspark in Westenholte gehouden.

Back to top button