Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Openluchttheater en expo over geschiedenis Zwolse Willemsvaart

Verslag Anna Böckling | Video Teun Dertien

Zwolle – Dinsdag is de openluchtvoorstelling VERZAND in première gegaan in Gerrits Tuin in Zwolle. VERZAND vertelt het verhaal dat verscholen ligt in de geschiedenis van de Willemsvaart. Op 24 augustus 1819 werd de Willemsvaart officieel geopend. Zwolle kreeg daarmee zijn langgewenste rechtstreekse verbinding met de IJssel. Maar wat ging er vooraf aan deze opening? In VERZAND neemt koning Lodewijk het woord.

Openluchttheater

Zwolle zocht en vocht jarenlang voor een toegang tot zee. Er is eindeloos gegraven, om vervolgens alle plannen weer van tafel te vegen en opnieuw te beginnen met graven. Een voorstelling over het succes en de ondergang van onze eerste Franse koning Lodewijk. De vergeten en verzwegen koning die de Willemsvaart bijna begaanbaar had gemaakt. Een bezetter die verliefd werd op Nederland, maar werd afgezet door zijn eigen broer en stilletjes ons land verliet. Een paar jaar later kwam Koning Willem I met veel tromgeroffel binnenvaren.

Een 360 gradenvoorstelling in de openlucht in Gerrits Tuin in Zwolle, aan de Willemsvaart 21. De voorstelling wordt gemaakt door Theatergroep De Jonge Honden en Theater Gajes. De cast bestaat zowel uit acteurs als muzikanten en een speciaal samengesteld ensemble bestaande uit amateurspelers uit Zwolle.

200 jaar Willemsvaart

VERZAND wordt gemaakt in samenwerking met Allemaal Zwolle en Gerrits Tuin en maakt onderdeel uit van de activiteiten rondom 200 jaar Willemsvaart. Kaarten voor de voorstelling kosten € 7,50 en zijn te bestellen via www.200jaarwillemsvaart.nl. Voor de avondvoorstellingen op de woensdag tot en met de zaterdagavond zijn er nog enkele kaarten beschikbaar.

Zwolle naar Zee expo van Allemaal Zwolle

Naast de openluchtvoorstelling VERZAND kunnen bezoekers van 20 augustus tot en met 5 oktober ook de expositie Zwolle naar Zee van Allemaal Zwolle bezoeken bij RAW Space. Deze expositie van Allemaal Zwolle geeft een kijk achter de schermen. Met een animatie en veel historisch foto-, film- en kaartmateriaal wordt een duidelijk beeld gegeven van de geschiedenis op en om de Willemsvaart. De expositie is van 20 augustus tot en met 5 oktober gratis te bezoeken, elke donderdag, vrijdag en zaterdag. Voor de openingsweek in combinatie met de theatervoorstelling gelden extra openingstijden en -dagen.

Foto’s © Peter Denekamp

Producent en regisseur Jolmer Versteegh van de Jonge Honden over de openluchttheater voorstelling VERZAND.

Ronald A. Westerhuis stelde zijn expositie ruimte RAW Space beschikbaar voor Zwolle naar Zee

Gerelateerde artikelen

Back to top button