Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Dijkgraaf Herman Dijk overleden

Zwolle – Herman Dijk, dijkgraaf van Waterschap Drents Overijsselse Delta, is op dinsdag 20 augustus op 63-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een ernstige ziekte.

Dijk werd op donderdag 11 februari 2010 beëdigd als dijkgraaf van het toenmalige Waterschap Groot Salland. Op 1 januari 2016 zette hij deze functie voort bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta, ontstaan uit een fusie tussen de waterschappen Reest en Wieden en Groot Salland. Als dijkgraaf zette hij zich de afgelopen negen jaar met plezier en passie in voor veilige dijken en voldoende en schoon water, zowel binnen het waterschap als daarbuiten.

Drijvende kracht

“Met zijn jarenlange ervaring en inhoudelijke kennis was Herman een drijvende kracht. Vernieuwing en innovatie hadden zijn speciale aandacht. De waterschapstaken effectief en professioneel uitvoeren, “in verbinding met onze Drents Overijsselse omgeving”, zoals hij het zelf verwoorde. Iets wat zijn betrokkenheid bij enerzijds het waterschap en anderzijds bij de bewoners, bedrijven en industrie met verve aantoont.” zo schrijven Piet Zoon, waarnemend dijkgraaf en Eveline de Kruijk, secretaris-directeur in een In Memoriam op de website van Waterschap WDO Delta.

Jongeren

“Herman wist van aanpakken en was oprecht trots op het waterschapswerk en de medewerkers. Al toonde hij dat niet altijd even makkelijk. Energie kreeg Herman van zijn gesprekken en discussies met jeugdige collega’s of jongeren. Bijvoorbeeld bij het bespreken van bestuursvoorstellen of projectplannen, maar even makkelijk onder de lunch of tijdens gastcolleges. Altijd op zijn kenmerkende manier: prikkelend, integer en soms met humor.
Water inspireerde hem van jongs af aan en liep als een rode draad door zijn leven. Zijn studies, loopbaan en voorkeur voor hobby en sport werden door zijn liefde voor water bepaald. Zeilen bood hem een combinatie van spanning en ontspanning. Daarnaast hield hij van skiën en zwemmen. “Ik ben begonnen aan een reis naar het ongewisse”, liet hij ons eerder dit jaar weten. Aan die reis is nu een einde gekomen.”

Video archiefbeelden: Interview met Herman Dijk bij de hoogwateroefening Vreugderijkerwaard

Gerelateerde artikelen

Back to top button