EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

IJsselcentrale wordt mogelijk definitief gesloten

Energiebedrijf GDF Suez gaat een of meer gasgestookte elektriciteitscentrales in Nederland sluiten of in de mottenballen zetten. De IJsselcetnrale (locatie Harculo) in Zwolle staat ook op de nominatie. Een besluit daarover wordt op korte termijn genomen. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf tegenover het Financieel Dagblad.

De woordvoerder van GDF Suez verklaart tegenover het Financieel Dagblad dat de vier gascentrales in Eemshaven, Bergum, Zwolle en Lelystad wel draaien maar amper de vaste kosten terug verdienen. ‘We zijn op dit moment bezig om te kijken welke centrales we gaan sluiten. Daar gaan we op korte termijn een besluit over nemen. De oudste minst efficiënte centrales komen waarschijnlijk het eerst in aanmerking, maar we kijken ook naar de modernere centrales’, aldus de woordvoerder tegenover het FD .

De IJsselcentrale is een noodopvang. Hij draait alleen als andere centrales in Nederland niet voldoende stroom kunnen leveren op bijvoorbeeld piekmomenten of bij calamiteiten. De IJsselcentrale zelf is onbemand en wordt op afstand bediend. Er werken momenteel nog maar drie medewerkers die zich hier mee bezig houden. De centrale moet wel worden onderhouden. Zo wordt er regelmatig stoom afgeblazen.

Onlangs is er nog een zonnepark gebouwd op het terrein van de centrale. Dit park moet de komende 15 jaar zonne-energie gaan leveren.

 

Bron FD

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button