Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

IJs gearriveerd in IJsselhallen

Internationale carvers nu druk aan het werk

Zwolle – Het is er al steenkoud en dat is maar goed ook. Want deze week arriveerden de blokken waaruit zo’n 40 ijscarvers straks weer de mooiste beelden gaan hakken en snijden. Het thema van het grootste IJssculpturen festival van Europa is dit jaar “Wereldberoemde verhalen.” Die verhalen worden verteld in een hal van 1200 vierkante meter die staat bij de IJsselhallen. Robin Hood, Animal Farm, Alice uit Wonderland en nog veel meer zijn  in Zwolle te bewonderen van 15 december tot na de voorjaarsvakantie.

RTV Focus nam alvast een kijkje in de hal waar met heftrucks en grote zagen de eerste vormen verschijnen.
De beste ijskunstenaars uit de hele wereld zijn in Zwolle waar ze in een vrieshal aan de slag gaan met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Daarmee vertalen zij het verhalenthema in ijs- en sneeuwsculpturen tot wel 6 meter hoog. Special effects met licht, geluid en projectie maken de beelden nog magischer.

De hal voor het IJssculpturenfestival werd speciaal gebouwd. ©Peter Denekamp

We blijven in Zwolle

Organisator Erik Broekaart zegt dat hij langer in Zwolle wil blijven met zijn festival. Tot een paar jaar geleden ‘zwierf’ het festival door de stad om vervolgens een jaar te bivakkeren in Amsterdam. Vorig jaar werd teruggekeerd naar Zwolle maar werd het festival getroffen door het noodlot. Zware sneeuwval en regen zorgden er voor dat de hal instortte. Ondanks reddingspogingen moest het festival worden afgelast.

Winterwonderland

De IJsselhallen wordt voor en tijdens de Kerstvakantie, 15 december t/m 6 januari, omgetoverd tot een Winter Wonderland. Hiervoor gelden dezelfde openingstijden als die van het IJsbeelden Festival zelf.
De verwarmde hallen worden aangekleed in winterse sferen met aangepaste horeca. Voor de kinderen wordt een speciaal Winter Wonderland KinderPlaza gecreëerd. Een gratis plaza met kermisattracties, games en springkussens. Een treintje brengt u na het bezoek aan het Nederlands IJsbeelden Festival gratis naar de binnenstad van Zwolle.

Een beeld uit een eerdere versie van het festival.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button