BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Hortensiatunnel krijgt ‘lichtkoepel’ voor veiliger gevoel

Zwolle – De Hortensiatunnel is een stuk lichter sinds afgelopen weekend. Spoorbeheerder ProRail heeft een gat gemaakt in het plafond van de tunnel. Hierdoor valt er,  in het midden, daglicht naar binnen. Een langgekoesterde wens omdat de lange donkere tunnel veel mensen een onveilig gevoel gaf.

Zwart gat

De tunnel was wel verlicht, maar omdat deze zo lang was, leek het of je aan het eind een zwart gat tegemoet fietste. Wat er bij het zwarte gat stond was voor veel mensen niet te zien, en juist die onzekerheid bracht dat onveilige gevoel teweeg.

Incidenten

Dat onveilige gevoel werd nog eens aangewakkerd door een aantal geweldsincidenten de afgelopen jaren die in de tunnel plaatsvonden. Zo werd er op een zondagavond oktober vorig jaar een fietsende vrouw van achter aangevallen en mishandeld. Ook in september 2017 werd een vrouw op klaarlichte dag van de fiets getrokken in de tunnel en mishandeld.

Om klachten over de donkere tunnel op te lossen worden aan de kant van de Hortensiastraat vier lichtmasten omgebouwd met  ledverlichting. Aan de andere zijde komen ook nieuwe lichtarmaturen. En nu komt ProRail dus met de lichtkoepel. Dat deze er nu komt heeft te maken met de verdubbeling van het spoor naar het noorden. De lichtuitsparing kon als ‘werk’ bij ‘werk’ makkelijk worden meegenomen.

© RTV Focus – Matthijs van Os

© RTV Focus – Matthijs van Os

© RTV Focus – Matthijs van Os

Gerelateerde artikelen

Back to top button