Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Woensdag hoogste waterstand van IJssel bij Zwolle

Zwolle – Hoogwater bij Zwolle. Een jaarlijks terugkomend verschijnsel. Dat de IJssel op dit moment hoger staat heeft te maken met de Rijn. Door de neerslag van eind januari en begin februari moet de Rijn extra water afvoeren. Omdat één derde van dit water de IJssel opstroomt betekent dit verhoogde waterstanden bij onder andere Zutphen en Deventer. Daarna volgt Zwolle.

70 cm boven NAP

Klaas Jansen, woordvoerder van WDO Delta, zegt dat het allemaal wel meevalt: “Het water staat nu op zo’n 30 centimeter boven NAP bij het Katerveer in Zwolle, overmorgen komt het op 70 centimeter en daarna zakt het weer af”. De waterschapman spreekt dan ook van een verhoogde waterstand. “Maar het is niet zo extreem hoog dat we dijkwacht moeten lopen”, aldus Jansen.

Extreme waterstanden

Of we ooit nog de extreme waterstanden krijgen zoals in 1995 weet Jansen niet: “Wie zal het zeggen. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten, maar de natuur is grillig”. Sinds 1995 is er wel hard gewerkt om de veiligheid te vergroten. “Er zijn overal nevengeulen gegraven, van Deventer tot Zwolle en Kampen. We zijn dus goed voorbereid op hoge waterstanden.” besluit Jansen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button