Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Hopmanshuis Rodetorenplein wordt ontruimd

Het monumentale Hopmanshuis (anno. 1663) aan het Rodetorenplein in Zwolle moet op last van de rechter worden ontruimd. Alle bekende en niet bekende huurders moeten binnen 8 weken het pand hebben verlaten met uitzondering van restaurtant ZoXander dat in het souterrain is gevestigd. Dit heeft de rechter besloten.

Faillissement

Dhr. Van der Reijd , eigenaar van het pand, heeft in 2005 2 miljoen euro geleend van het restauratiefonds. Met dit bedrag is het historische pand aan het Rodetorenplein opgeknapt.
Het restauratiefonds heeft zich destijds financieel ingedekt door een hypothecair recht te vestigen op het pand, voor het geval de lening niet kon worden terugbetaald aan het Restauratiefonds. Dit bleek vervolgens waarheid te worden na het faillissement van Van der Reijd begin dit jaar.

Het fonds besloot daarop tot een executieveiling van het pand op 1 september aanstaande. Maar dan dient zich een koper aan die meer wil betalen dan de verwachte opbrengst bij executie. Het gaat om een bod van € 1.330.000,-. Dit terwijl volgens een taxatie van Ten Hag makelaars de executiewaarde niet meer dan 8 ton bedraagt wat ver beneden de 1,8 miljoen euro ligt die het Restauratiefonds nog te vorderen heeft.

Vrij van huur

Voorwaarde voor deze onderhandse verkoop was wel dat het pand vrij was van huurders. En daar zat nu juist het probleem. Er bleken niet alleen twee huurders met een officiële huurovereenkomst in het pand te zitten maar veel meer ondernemingen die een ruimte onderhuurden. En dat allemaal zonder schriftelijke toestemming van de hypotheeknemer het Restauratiefonds.

Het fonds vond dat ze er uit moesten omdat er geen toestemming was gegeven. Dit zou in strijd zijn met de hypotheekakte. Van der Reijd geeft echter aan dat er wel degelijk toestemming is gegeven maar kon dit niet aantonen.

De rechter stelde het Restauratiefonds in het gelijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button