112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Klopjacht geopend op Jumbo afperser – wie is de dader?

Groningen / Zwolle – De politie vraagt mensen mee te denken in het onderzoek naar de recente incidenten met explosieven en dreigingen bij een aantal Jumbo-supermarkten in Groningen en Zwolle. Op de website www.politie.nl/jumbo geven we inzage in een groot gedeelte van het onderzoek. We nodigen mensen uit om mee te denken naar mogelijke achtergronden en beweegredenen van de dader.

Naast dat we mensen vragen om met ons mee te denken, maken we een aantal nieuwe onderzoeksgegevens bekend. Onder andere het daderprofiel, specifieke sporen en de eis van de dader. Zo eist de dader een hoeveelheid bitcoins. Hij zocht op verschillende momenten en manieren contact met de politie en Jumbo. Het laatste contact was op 29 juli jl. In een tijdlijn worden de contacten en incidenten overzichtelijk weergegeven.

Dader stoppen en pakken

‘Ons eerste doel is veiligheid voor burgers en medewerkers van Jumbo. Hiermee hangt samen dat wij de dader willen stoppen en pakken’, legt Rob Vos (algemeen commandant) uit. ‘Natuurlijk is veiligheid niet 100% te garanderen. Wel hebben wij en Jumbo opvallende en onopvallende maatregelen getroffen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast werken wij met een groot team professionals aan deze zaak. Wij maken nu nieuwe onderzoeksgegevens bekend in de hoop dat mensen hierover iets weten of dat mensen in de naaste omgeving van de dader iets herkennen. En wij vragen het publiek om met ons mee te denken. De ervaring leert dat het laten meekijken en meedenken vaak nieuwe en verrassende inzichten oplevert. We hopen met dit initiatief weer een stap verder te komen om de dader te pakken.’

Groningen

In mei zijn er explosieven geplaatst bij twee Jumbo-supermarkten. De eerste keer bij de Jumbo aan de Wilhelminakade. De tweede keer bij de Jumbo aan het Overwinningsplein. Kort erna volgde een bommelding bij de Jumbo bij de Euroborg. Na onderzoek werd daar niets gevonden. Over deze incidenten worden op de site nieuwe onderzoeksgegevens bekend gemaakt, zodat mensen met ons mee kunnen denken, maar ook in de hoop dat mensen hierover iets weten.

Zwolle

Begin juli stuurde de dader een felicitatiekaart naar de Jumbo aan de Veemarkt in Zwolle. In die kaart zat een geringe hoeveelheid explosieve stof. De dader zocht meerdere keren contact over Jumbo in Zwolle. Dit was reden om ook daar maatregelen te treffen.

felicitatiekaart Jumbo

Dossier

In het dossier www.politie.nl/jumbo geeft het team in een tijdlijn de gebeurtenissen weer, schetsen we een daderprofiel, benoemen we de eis van de dader, geven we nieuwe sporen vrij en komen we met een aantal scenario’s. Mensen worden uitgenodigd om met ons mee te denken. Scenario’s of vragen die ingestuurd worden, plaatsen we dagelijks met onze reactie terug op de site.

Jumbo politiedossier

Gerelateerde artikelen

Back to top button