Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Herder Tjitse neemt Zwolse Kudde weer mee naar winterverblijf

Zwolle – De winter komt eraan en dat betekent dat de Zwolse schaapskudde naar het winterverblijf vertrekt. Zwollenaren, groot en klein, zijn van harte welkom om de schapen uit te komen zwaaien. Dinsdag 19 november om 9.00 uur laadt herder Tjitse Terpstra de schapen in de vrachtwagen bij wijkboerderij De Klooienberg (Klooienberglaan 1). Wethouder William Dogger helpt hem daarbij.

Vertrek schapen

De schapen grazen op dit moment nog in Stadshagen. Dinsdag de 19e worden de schapen met een speciale vrachtwagen opgehaald. Ze worden dan naar hun winterverblijf in Friesland gebracht. Begin april 2020 komen ze weer terug naar Zwolle om hier het groen te onderhouden.

Over de Zwolse schaapskudde

De Zwolse schaapskudde graast elk jaar in het Westerveldse bos, Breecamp-Oost en het Holtenbroekerbos. De schapen onderhouden er het groen op een duurzame en milieuvriendelijke manier. Ze eten grassen, kruiden en andere planten. Ook zorgen ze dat dieren en planten zich kunnen verspreiden. In hun uitwerpselen zitten zaden en in hun vacht reizen insecten, slakjes en spinnen mee. De Zwolse schaapskudde bestaat uit ruim 300 Schoonebeeker Heideschapen. Dat is één van de oudste Nederlandse schapenrassen

Gerelateerde artikelen

Back to top button