Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Herdenkingsplechtigheid bij oorlogsmonument Haersterveerweg

Bij het oorlogsmonument aan de Haersterveerweg in Zwolle werd donderdag 9 oktober een korte herdenkingsplechtigheid gehouden. In 1944 werden op deze plek zeven mensen gefusilleerd.

Het monument aan de Haersterveerweg is in 1987 geadopteerd door basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp. Het monument werd opgericht ter nagedachtenis aan de zeven inwoners van Zwolle die op 13 oktober 1944 op de schietbaan aan de Schrevenweg (nu Haersterveerweg) werden gefusilleerd als vergelding voor een gepleegde verzetsdaad. Het monument stelt een schietbaan voor met daarop de namen van de zeven Zwollenaren.

Omdat 13 oktober, de officiële datum waarop de herdenking jaarlijks plaatsvindt dit jaar op maandag in de herfstvakantie valt is in overleg met de school de herdenkings-plechtigheid verzet naar 9 oktober.

Bij de plechtigheid, die om 11.15 uur begon, waren leerlingen van de twee scholen actief betrokken. Wethouder Ed Anker woonde de plechtigheid namens de gemeente Zwolle bij en legde een bloemenkrans neer. Ook leerlingen en nabestaanden legden bloemen bij het monument.

Fotoreportage Videoreportage volgt z.s.m.

Gerelateerde artikelen

Back to top button