Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Onthulling bordje rijksmonument Hemminkzaal Schouwburg Odeon

De Hemminkzaal in schouwburg Odeon aan de Blijmarkt is vanaf vandaag herkenbaar als Rijksmonument. Directeur Margreet Wieringa, naamgever van de zaal Martin Hemmink en wethouder Jan Brink onthulden vandaag het bordje bij de ingang van de zaal. Het bord is in opdracht van het Rijk ontwikkeld en is bedoeld om de herkenbaarheid van rijksmonumenten te verbeteren.

‘Monumenten zijn van bijzondere waarde voor onze stad. Mensen vinden een gebouw vaak prachtig maar weten niet dat het een rijksmonument is. Door dit bordje wordt dat nu duidelijk’, zegt wethouder Jan Brink.

Hemminkzaal

De Hemminkzaal is één van de zeven bonbonnièrezalen in Nederland met een capaciteit van 448 zitplaatsen. Bezichtiging van de Hemminkzaal is onderdeel van de Zwolse stadswandeling. Bezoekers krijgen een toelichting op het ontstaan en het gebruik van de zaal door de eeuwen heen. Schouwburg Odeon bestaat in december 175 jaar. Café Foyé én De Hemminkzaal zijn dagelijks vanaf 10.00 uur open voor publiek. (de zaal mits er geen voorstelling plaatsvindt).

500 Rijksmonumenten

Nederland telt ongeveer 60.000 rijksmonumenten, waarvan er ruim 500 in Zwolle te vinden zijn. Verreweg de meeste zijn niet als zodanig herkenbaar. De gemeente Zwolle voorziet de rijksmonumenten in haar bezit (46 in totaal) van een bordje en hoopt dat particuliere eigenaren dit voorbeeld volgen. Gemeentelijke monumenten hebben al jarenlang een eigen aanduiding met een bronzen plaquette.

Het Rijksmonumentenbord maakt tegelijkertijd een einde aan de verwarring die soms ontstaat over het ‘blauw-witte’ schildje. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat dit schildje aangeeft dat een gebouw een rijksmonument is. Dit schildje is in 1954 in het leven geroepen door de Verenigde Naties en heeft als doel om cultureel erfgoed in tijden van oorlog en militaire bezetting te beschermen.

Aanschaf

Eigenaren van een rijksmonument kunnen het bord op vrijwillige basis aanschaffen via www.anwb.nl/monumentenbord. Er zijn drie formaten (5×7, voor € 25,- excl. BTW, 10×15 voor € 35,- excl. en 14×21 voor € 60,- excl).

Gerelateerde artikelen

Back to top button