Nieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpaginaZorg & Welzijn

Hani over Write for Rights: ‘Het kost een paar minuten, maar het kan levens redden’.

Zwolle – Vandaag, zaterdag 9 december is  het Write for Rights, de jaarlijkse actie van Amnesty International om aandacht te vragen voor politieke gevangenen over de hele wereld. In de Stadkamer Centrum in Zwolle zijn vrijwilligers van Amnesty druk bezig om mensen te helpen met het schrijven van brieven naar regeringsleiders. Ze hopen zo de druk op te voeren om de mensenrechten te respecteren.

Rita uit Kirgizië

Anneke Nusselder, coördinator van Amnesty Zwolle, legt uit wat de actie inhoudt: “We schrijven brieven voor tien verschillende casussen van mensen die onterecht vastzitten of bedreigd worden.” Een van die mensen is Rita uit Kirgizië, een buurland van China dat voor de helft van de totale landoppervlakte boven de 3.000 meter hoogte ligt. “Rita is iemand die heel veel doet aan armoedebestrijding en watertekort in het land. Ze doet veel voor een goede verdeling van het beschikbare water.”, vertelt Anneke.

“Op een gegeven moment heeft ze aan een demonstratie meegedaan, voor watervoorziening voor alle mensen. Daar is ze opgepakt samen met 26 andere mensen. Nu heeft ze huisarrest en kan ze zich niet vrij bewegen.” Een echte zaak voor Amnesty, aldus Anneke: “Het feit dat ze gewoon opkomt voor arme mensen en voor onrecht in het land, dat moet natuurlijk, naar ons idee, gewoon kunnen.” .

 

 

Het kost ons misschien een paar minuten om een brief te schrijven, maar voor sommige mensen kan het hun leven redden.

 

Hani uit Jemen is ook aanwezig bij de schrijfactie van Amnesty International. Hani is vijf jaar geleden uit Jemen is gevlucht. Hij weet als geen ander hoe het is om te leven in een land waar al jaren oorlog wordt gevoerd. “In Jemen is de situatie slecht.”, vertelt Hani. “De minimale rechten voor de mens zijn er niet. Er is geen elektriciteit, geen water en het gevoel van veiligheid is er niet.” Nu hij in Nederland is hoeft hij zich daar voor zichzelf en zijn familie geen zorgen meer over te maken.

Hani vindt het belangrijk om mee te doen aan Write for Rights. “Het kost ons misschien een paar minuten om een brief te schrijven, maar voor sommige mensen kan het hun leven redden.” In Jemen heeft het daadwerkelijk impact gehad, vertelt Hani. “Sommige mensen zijn daadwerkelijk uit de gevangenis gekomen door de steun van Amnesty. Dat is echt heel mooi want met alleen social media lukt dat niet.”

Wil je ook meeschrijven? Dat kan via de website Amnesty.nl. Hierop vind je alle tien de mensen waarvoor geschreven kan worden.

Amnesty website
In de Stadkamer Centrum kan vandaag 9 december 2023 tot 16.00 uur geschreven worden.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button