Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Carbid schieten in Zwolle: Wat u moet weten?

Zwolle – Het is bijna zover: op 31 december kunt u weer carbid schieten in Zwolle. Maar let op: dat mag niet zomaar overal. Er zijn een aantal regels waar u zich aan moet houden. Zo wil de gemeente zorgen voor een fijne en veilige jaarwisseling voor iedereen.

Carbid schieten

Carbid schieten is een traditie in sommige delen van Nederland, waarbij een melkbus wordt gevuld met een mengsel van carbid en water. Door het ontsteken van het gas dat daarbij vrijkomt, wordt een harde knal en een vuurbal geproduceerd. Carbid schieten kan echter ook gevaarlijk zijn als het niet goed wordt gedaan.

Daarom heeft de gemeente Zwolle een aantal regels opgesteld voor carbid schieten. Zo mag het alleen op 31 december van 10.00 tot 18.00 uur, alleen op de aangewezen plekken, met een bal als projectiel, een melkbus van maximaal 40 liter en alleen door personen van 16 jaar of ouder. Ook moeten de carbidschieters beschermende kleding en middelen dragen, zoals een veiligheidsbril en gehoorbescherming. Ook moeten de carbidschieters zorgen voor EHBO en blusmiddelen. Bovendien moeten ze rekening houden met elkaar en het publiek op veilige afstand houden.

Bewust Oplettende CarbidKnaller

De gemeente Zwolle roept de carbidschieters op om een Bewust Oplettende CarbidKnaller (BOCK) te zijn. Een BOCK bereidt zich goed voor, gebruikt goed materiaal en ontsteekt het carbid veilig met een fakkel op een stok, terwijl hij of zij naast de melkbus staat.

Locaties

De locaties waar carbid schieten is toegestaan, zijn hieronder te vinden, maar ook op de website van de gemeente Zwolle. De gemeente Zwolle wenst iedereen alvast een gelukkig nieuwjaar.

Plattegrond carbidschieten
Carbidlocaties
Locatie Omschrijving voor aanwijzingsbesluit
Westenholte Het grasveld aan de Tormentilweg
Stadshagen De parkeerplaats aan de linkerkant van grand café Milligers
Dieze Het centrale grasveld in park De Hogenkamp
Berkum Het perceel begrensd door Nieuwe Vecht, Kuyerhuislaan, Tussen de Verlaten en een denkbeeldige lijn op 50 m ten westen van het volkstuinencomplex)
Wijthmen Het terrein tegenover Woestijnenweg 20
Marslanden Het verharde handbalveld op het sportcomplex De

Marslanden

Windesheim Het terrein aan de Dorpsstraat-Vrijhofweg-Veldweg
Oldenelerpark Het grasveld met het ooievaarsnest achter Oldeneelweg 14
Zandweteringpad Het trapveldje langs de Zandwetering aan het Zandweteringpad tussen de Schellerbergweg en de Campus
Ittersumpad/Jo van Marle Het trapveldje langs het Ittersumpad nabij sportpark Jo van Marle

Overlast en controle

De politie en de gemeente controleren of mensen zich aan de carbidregels houden. Doen mensen dat niet, dan kunnen zij een boete krijgen. Ervaart u overlast van carbid op 31 december tussen 10.00 en 18.00 uur? Neem dan contact op met de gemeente Zwolle via telefoonnummer 06 2187 4918. Ervaart u op een ander moment overlast van carbid? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900 8844 of vul het meldformulier van de politie in.

Gerelateerde artikelen

Back to top button