BinnenstadBouwNieuws uit Zwolle

Grote Kerk krijgt uitnodigende entree aan Grote Kerkplein

Zwolle – Met de aanpassing van de zuidelijke toegang krijgt de Grote Kerk een duidelijker en uitnodigende tweede entree aan het Grote Kerkplein.

Momenteel wordt het interieur van de Grote Kerk opnieuw ingericht. Hiermee wordt het kerkgebouw beter toegerust voor culturele en onderwijskundige evenementen. Onderdeel van de plannen is ook het tweezijdig openen van het gebouw. Het kerkgebouw heeft nu een voorzijde, aan de Grote Markt, en een achterzijde aan het Grote Kerkplein.

Daarvoor wordt de entree aan de zijde van het Grote Kerkplein beter zichtbaar gemaakt. Dit portaal is nu onopvallend en ligt wat verscholen achter de bomen. Met de aanpassing van de entree zelf, de herinrichting van dit deel van het Grote Kerkplein en een goede uitlichting kan de entree beter zichtbaar worden, ook in combinatie met de kastanjebomen. Die zijn ingepast in het ontwerp en kunnen blijven staan. Om de toegang vanaf deze kant uitnodigender te maken komt er een iets verhoogd entreeplein langs de gevel van de kerk en wordt de entree transparant. Op de hoek van het bordes, bij de Korte Ademhalingssteeg, is ruimte voor een nieuw kunstwerk.

De nieuwe inrichting en een betere toegankelijkheid maken de Grote Kerk aantrekkelijker en beter geschikt voor onder meer concerten, lezingen, debatten, onderwijsprojecten en exposities. Dat past in de wens om de Grote Kerk te positioneren als Academiegebouw voor de stad.

Aanpassing Grote Kerkplein

De gemeenteraad stelde eind 2017 al een bedrag van 100.000 euro beschikbaar voor de herinrichting van het Grote Kerkplein bij de zuidelijke entree van de kerk. Deze aanpassing loopt vooruit op de verdere herinrichting van het Grote Kerkplein. Daarvoor is al een eerste opzet uitgewerkt en besproken met ondernemers en bewoners van de binnenstad. De kastanjebomen op het plein zijn daarin opgenomen als waardevolle structuur. De aanpassing van de entree past in de beoogde opzet voor het plein en de visie op de aanpassing van de openbare ruimte rondom de Grote Kerk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button