EconomieKunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Grootste Banksy via hijskraan veilinghuis bij Lichtmis ingetakeld

Zwolle – Het was een bijzonder tafereel woensdagmiddag bij de Koperen Hoogte aan de A28 bij Zwolle; de grootste Banksy ooit werd via een hijskraan het veilinghuis van Hessink ingetakeld.

The Whitehouse Rat

Het kunstwerk ‘ ‘The Whitehouse Rat’ weegt in totaal zo’n 500 kilo en is dus afkomstig van de vermaarde kunstenaar Banksy. Hij schilderde deze grote witte rat in het jaar 2004 op The White House, een café in Liverpool. Na een tijdje stond het café op het punt om gesloopt te worden, maar hier kwam verandering in nadat Banksy meer bekendheid kreeg. Origineel was het werk negen en een halve meter hoog en zes meter breed. The Whitehouse Rat is daarmee het grootste en meest iconische werk van Banksy.

Secured

Ook het tweede werk ‘Secured’ werd woensdag via de hijskraan het gebouw ingetild. Dit stuk verscheen in 2005 op een dichtgetimmerd raam van een gebouw in de Concert Street in Liverpool. Het steekt de gek aan met bedrijven die goedkope allochtone werknemers inzetten voor beroepen als beveiligingsbeambten. Het artwork ‘Secured’ heet officieel dan ook “Secured – by sleepy migrant workers on minimum wage”. (Beveiligd door slaperige gastarbeiders met een minimum loon).

Het veilinghuis heeft een specialisatie ontwikkeld voor Banksy’s: “We verkochten de eerste Banksy op 26 november. Dat was gelijk een succes. Op de tweede veiling hadden we ook kunstwerken van Banksy die meteen verkochten. We wilden dit graag, want het is altijd mooi als je iets kan verkopen wat beroemd is,” vertelt veilingmeester Richard Hessink.

Banksy is het pseudoniem van een Britse kunstenaar. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. In zijn straatkunst combineert hij graffiti met een hem kenmerkende sjabloontechniek. Zijn straatwerk is te vinden in verschillende Europese steden, maar ook buiten Europa zoals in Palestina en de Verenigde Staten. De fotograaf Steve Lazarides heeft de website van Banksy geregistreerd. Hij werkt als tussenpersoon voor Banksy. Lazarides heeft een kunstgalerie op Greek Street in Soho, Londen genaamd Laz Inc. In deze winkel worden originele schilderijen van Banksy verkocht.

De twee Banksy’s worden binnenkort geveild voor het veilinghuis van Hessink dat inmiddels gespecialiseerd is in de kunstenaar. “We verkochten de eerste Banksy op 26 november. Dat was gelijk een succes. Op de tweede veiling hadden we ook kunstwerken van Banksy die meteen verkochten. We wilden dit graag, want het is altijd mooi als je iets kan verkopen wat beroemd is,” vertelt veilingmeester Richard Hessink.

Met de veiling van deze twee bijzondere werken stopt het niet voor Hessink. “Er zijn nog twee kunstwerken in Liverpool die we graag willen. Iemand is nu op zoek naar die stukken, en diegene keert pas terug zodra de kunstwerken zijn gevonden.” besluit de veilingmeester.

 

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

 

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button