Kunst & Cultuur

ANNO geeft kijkje in interieur

Zwolle – Midden in het centrum van Zwolle wordt hard gewerkt aan ANNO, museum in de maak. Volgend voorjaar kunnen bezoekers van jong tot oud hier terecht om de verhalen van Zwolle te ontdekken en mee te maken. Nu presenteert ANNO haar allereerste ontwerpen van het stadsmuseum dat wordt gehuisvest aan de Melkmarkt 41.

ANNO haalt en brengt iedereen alle verhalen over Zwolle van het verleden, heden en de toekomst. Het wordt een unieke plek in Nederland waar museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief straks samen onder één dak is te vinden. Het museum in de maak wordt het (t)huis van, voor en door Zwollenaren en toeristen van de stad. Het is hét vertrekpunt als je Zwolle beter wilt leren kennen. De bouw en restauratie is gestart en levert men in vier fases op. ANNO presenteert nu de drie ruimtes die men als eerste realiseert in het nieuwbouwdeel van het museum.

Het Lab

Op de begane grond van de nieuwbouw vind je straks een ruimte die de indruk wekt dat je in een lab rondloopt. Als bezoeker kun je hier het werk van de archeologen en bouwhistorici meemaken. Kijk mee, stel een vraag over het onderzoek waar aan wordt gewerkt of ga zelf op onderzoek naar de schatten van Zwolle en ontdek zo meer verhalen over de stad.

Bertil Schulte, adviseur Erfgoed van de gemeente Zwolle zegt: ‘’Het verhaal van Zwolle zit voor een groot deel nog verscholen in de grond en achter de gevels van de stad. Wij willen deze verhalen met jullie delen, maar ook laten zien hoe wij door archeologisch en bouwhistorisch onderzoek nieuwe verhalen vinden, of delen van de geschiedenis van Zwolle kunnen herschrijven. Dat doen we voor en met de inwoners van de stad.’’

Bertil Schulte, adviseur Erfgoed van de gemeente Zwolle zegt:

‘’Het verhaal van Zwolle zit voor een groot deel nog verscholen in de grond en achter de gevels van de stad.” Bertil Schulte, adviseur Erfgoed Zwolle

“Wij willen deze verhalen met Zwollenaren delen, maar ook laten zien hoe wij door archeologisch en bouwhistorisch onderzoek nieuwe verhalen vinden, of delen van de geschiedenis van Zwolle kunnen herschrijven. Dat doen we voor en met de inwoners van de stad.’’

Ga zelf op onderzoek uit in het archief

Op de eerste verdieping van de nieuwbouw loopt men straks naar binnen in een ruimte die inspireert. Hier zijn kilometers aan archieven, kranten, kaarten, foto’s en nog veel meer te vinden, digitaal om te onderzoeken. Ontdek spelenderwijs de historie van je woning, leer meer over je voorouders en graaf  in het verleden via de interactieve tafel. Of vraag online vanuit huis stukken aan, zodat deze voor jou klaar liggen om direct met je onderzoek van start te gaan. Misschien ga je liever speuren tussen de oude foto’s? Het kan allemaal in de archieven.

Marieke Steegmans, manager Publiek van Historisch Centrum Overijssel vertelt: ‘’Wij kijken uit naar de verhuizing van onze studiezaal naar de Melkmarkt. In 2022 heten onze deskundige medewerkers je op deze locatie van harte welkom. Je kunt plaatsnemen in een stilteruimte om met de archiefstukken aan de slag te gaan, op zoek naar jouw eigen stukje geschiedenis. Onze medewerkers helpen je daarbij op weg.”

Leren over het Zwolse Erfgoed

Vanuit het archief kijk je naar binnen bij de multifunctionele ruimte van het museum. De plek voor (erfgoed)educatie en waar jong en oud terecht kan om de verhalen van de stad mee te maken.

Anne-Minke Meijer, Educatief Bouwer bij ANNO vertelt: ‘’Bouwhistorie, museum, archeologie, archief… Bij ANNO komst straks alles samen en deze expertises vormen samen het verhaal van Zwolle. Ik kan niet wachten om straks samen met jong en oud op onderzoek uit te gaan naar alle verhalen en om de bezoekers meer bij te brengen over het Zwolse erfgoed!’’

Samenwerking

ANNO is een initiatief van stichting Allemaal Zwolle, Historisch Centrum Overijssel en de afdeling Erfgoed van de gemeente Zwolle. Door deze samenwerking zijn we in staat om alle erfgoedcollecties van Zwolle voor het eerst bij elkaar te brengen en te delen met iedereen die meer wil weten over Zwolle.

Meer weten over ANNO? Kijk dan op www.anno.nl.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button