Nieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

GroenLinks en PvdA in gesprek met Zwolle over arbeidsmarktdiscriminatie

Op donderdag 30 april organiseren de Zwolse fracties van GroenLinks en de PvdA een gespreksavond over arbeidsmarktdiscriminatie. De partijen willen meer aandacht voor deze vorm van discriminatie en komen tot een concreet actieplan. “We willen graag weten hoe dit thema in Zwolle wordt ervaren.

Samen met experts, met de gemeente en met de stad willen we in gesprek over de oorzaken van, maar ook mogelijke oplossingen voor dit maatschappelijke probleem.” , aldus raadsleden Bijan Moshaver en Patty Wolthof. Iedereen die hierover in gesprek wil is welkom op 30 april om 20:00 in wijkcentrum De Enk in Assendorp.

De avond wordt afgetrapt door Hans Siebers (hoogleraar culturele diversiteit in organisaties, Universiteit van Tilburg) en Kathalijne Buitenweg (lid van het College voor de Rechten van de Mens). Zij zullen de discussie over respectievelijk etnische discriminatie en genderdiscriminatie inleiden. Na de pauze is het woord aan Henny Willems van Artikel 1 Overijssel en gaan de panelleden en wethouder Vedelaar met elkaar in gesprek over de mogelijkheden van de gemeente Zwolle als werkgever bij het geven van gelijke kansen aan mensen met een migratieachtergrond. Het publiek kan actief deelnemen aan de discussie en vragen stellen aan de panelleden en wethouder.

Er is bijna geen andere plek in Europa waar de arbeidskansen van allochtonen zo slecht zijn als in Nederland. Zelfs in landen als Frankrijk, Italië en Spanje waar de werkloosheid beduidend hoger is, zitten minder allochtonen thuis dan in Nederland*. Voor jonge allochtonen is arbeidsdiscriminatie een belangrijk thema. Ze vinden het moeilijk een plek te veroveren op de arbeidsmarkt. Premier Mark Rutte erkende ook vorige maand in dagblad Metro dat arbeidsdiscriminatie in Nederland nog veel voorkomt en het echt uitmaakt of je Mohammed of Jan heet als je solliciteert**.

”Maar de minister-president legde de bal volledig bij het slachtoffer van discriminatie zelf. Hij stelt dat hij niets aan discriminatie op de arbeidsmarkt kan doen en dat migrantenjongeren zich moeten invechten op de arbeidsmarkt. Maar moet niet juist de overheid iets aan de torenhoge werkloosheid onder migrantenjongeren doen?  ” , aldus raadslid Bijan Moshaver. Raadslid Patty Wolthof wil daarnaast graag weten hoe bedrijven zelf aankijken tegen dit maatschappelijke probleem: “Naast dat de overheid alles moet doen om discriminatie tegen te gaan, hebben bedrijven ook een eigen verantwoordelijkheid. Hoe ga je om met discriminatie op de werkvloer, zoals we bijvoorbeeld nu zien bij de politie***? Hoe voorkom je dat er bij sollicitaties al dan niet bewust wordt gediscrimineerd?”

Gerelateerde artikelen

Back to top button