Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVerkeerVoorpagina

Groene geluidswallen? ‘Meeste ‘niet-groene’ geluidswallen zijn van Rijkswaterstaat, daar gaan wij niet over.’

Zwolle – GroenLinks Zwolle had het zo graag gezien: de hele stad vol met groene geluidswallen. Want er waren nog heel wat geluidsschermen in Zwolle, die nog niet voorzien waren van de nodige beplanting. Daarom stelde de partij onlangs de vraag aan het college of het hier aan zou willen werken. Deze stelde op haar beurt dat de meeste ‘niet groene’ geluidswallen in de stad langs de A28 liggen. En daar gaat de gemeente nou net niet over maar Rijkswaterstaat.

Alleen deze wegbeheerder kan dus bepalen of vergroening van de schermen kan. Veiligheid, het hebben van obstakelvrije zone’s en zichtlijnen spelen een belangrijke rol in deze keuze. Ook zet Rijkswaterstaat de schermen steeds meer in voor het opwekken van zonne-energie. Alhoewel Rijkswaterstaat hun eigen beleid op dit gebied bepaald, zal de gemeente Zwolle het verzoek tot vergroening wel met de wegbeheerder gaan bespreken.

Daarnaast heeft de gemeente zelf de groene geluidswal hoog in het vaandel, zo laat ze weten in de beantwoording van schriftelijke vragen. Zo is bekend wat de nog kansrijke plekken zijn voor groene geluidsschermen. Op veel plekken zijn er al aarden wallen met groene beplanting of allerlei andere vormen van schermen met groen. Zwolle kiest in de meeste gevallen zelfs al voor een combinatie van geluidswerende schermen in combinatie met groen. Ook omdat het de omgeving mooier maakt.

Ruimtegebrek

Het is echter niet op alle plekken mogelijk te vergroenen. Dit komt bijvoorbeeld door ruimtegebrek waardoor de mannen van de groenvoorziening er niet bij kunnen om het groen te onderhouden. Soms wordt er juist voor doorzichtige geluidsschermen gekozen omdat daarmee een doorkijk ontstaat tussen de weg en de wijk. Tot slot worden de geluidswallen ook steeds meer ingezet als zonnepanelen om energie op te wekken.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button