KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Groen licht voor oplossing dijkversterking tussen Dalfsen en Zwolle

Zwolle – Om Dalfsen en Zwolle ook in de toekomst te beschermen tegen overstromingen, gaat Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) de dijken langs de Vecht versterken. Het algemeen bestuur van het waterschap gaf dinsdag 4 juni groen licht voor het verder uitwerken van de plannen hoe men de dijken gaat versterken.

Dit dijkversterkingsproject met de naam Veilige Vecht is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken.

Verschillende oplossingen

Samen met bewoners, gemeenten, provincie en andere organisaties onderzocht WDODelta van 2020 tot en met 2023 verschillende oplossingen om de dijk te versterken. De dijk gaat men van Dalfsen tot de A28 zoveel mogelijk met grond versterken, omdat in dat deel voldoende ruimte is. Vanaf de A28 tot de monding van de Vecht in het Zwartewater gaat men de dijk vooral met klei en constructies versterken, zoals damwanden. Daar is minder ruimte rond de dijk.

Bestuurslid Hans Wijnen: ā€œBij deze dijkversterking keken we naar oplossingen die Ć©cht bij dit gebied passen. Daarbij haalde uiteindelijk per deeltraject Ć©Ć©n oplossing de eindstreep. Met bewoners, organisaties en overheden werken we de komende jaren de plannen verder uit, om uiteindelijk de Vecht en de dijken nĆ³g mooier en sterker te maken voor de toekomst.ā€

Steeds meer informatie bekend

De volgende stap is het uitwerken van de oplossing in concrete plannen. Het waterschap komt in deze fase steeds meer te weten over de dijk en de omgeving. Bijvoorbeeld over de natuur, de grond onder en rond de dijk Ć©n of er daadwerkelijk kleilaagjes in de dijk zijn die zorgen voor piping (holle ruimtes die onder de dijk ontstaan, waardoor de dijk bij hoogwater instabiel raakt).

Ook levert de praktijkproef uit het najaar van 2023 bruikbare informatie op. Daarbij keek het waterschap wat de beste manier is om kleilaagjes en de zandige ondergrond met elkaar te mixen tot Ć©Ć©n dik zandpakket. De resultaten laten zien dat de kleilaag inderdaad goed mengbaar is en men piping door het mixen en mengen kan tegengaan.

Start uitwerken van de plannen

Het uitwerken van de plannen doet het waterschap in twee fasen. De plannen voor de dijk van Dalfsen tot de A28 maakt zij van 2024 tot en met 2026. Daarna gaat in dat gebied de schop in de grond. In die periode puzzelt zij ook verder op een paar locaties in de gemeente Zwolle, zoals de Zijlkolk en het gebied bij Langenholte. Daar komen natuur en de dijkversterking samen. Vanaf 2027 tot en met 2029 werkt men het traject vanaf de A28 tot de monding van de Vecht in het Zwartewater uit. Daarna wordt de dijk in dat gebied versterkt.

Hoogwaterbeschermingsprogramma

Het project Veilige Vecht is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Hierin werken waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. Minimaal 2.000 kilometer dijken en daarnaast 400 sluizen en gemalen, worden de komende 30 jaar versterkt. Zo werkt het waterschap aan een land waar veilig kan worden gewoond, gewerkt en gerecreƫerd met water.

Lees meer over het het dijkversterkingsproject Veilige Vecht
Meer HWBP dijkversterkingsprojecten

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren