Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Gouden schaal voor super gezonde schoolkantine Thomas a Kempis College

Zwolle – Het Thomas a Kempis college in Zwolle kreeg donderdagmiddag de gouden schaal uitgereikt uit handen van wethouder Jan Brink van Onderwijs. De schaal is de erkenning dat de schoolkantine maximaal gezond is ingericht.

De gezonde schoolkantine is een project van het Voedingscentrum Eerlijk over eten dat al een aantal jaren loopt. Een gezonde uitstraling en een gezonder aanbod staan centraal in een gezonde schoolkantine.

Het voedingscentrum geeft handvatten voor een ‘zilveren’ of ‘gouden’ kantine.

kantine 2

Zilver

Een zilveren schoolkantine geeft veel ruimte aan de betere keuze. Dat kan dan volkorenbrood zijn, naast witbrood en halfvolle melk als betere keuze voor de vettere volle melk. Het aanbod van de zilveren schaal kantine bestaat uit minimaal 60% betere keuzes. De aankleding van de kantine verleidt tot een betere keuze.

Goud

In een gouden schoolkantine spreekt de betere keuze voor zich. Het aanbod bestaat uit minimaal 80% betere keuzes. Hier krijgen leerlingen een duwtje richting de betere keuze, door de aankleding van de kantine.

De betere keuze

In alle productgroepen (zoals brood, zuivel, dranken, beleg) biedt de kantine minstens één betere keuze aan. Bijvoorbeeld:

Betere keuze   Uitzondering 
Volkorenbrood  Witbrood
Halfvolle melk  Volle melk
Water  Frisdrank
30+ kaas  45+ kaas

Een gouden kantine heeft dus een gezonder aanbod en een nóg gezondere uitstraling dan een zilveren kantine. Het Thomas a Kempis College verdiende de Schoolkantine Schaal omdat hun kantine goud is. Daarmee laten ze aan iedereen zien wat ze als school bereikt hebben en dat ze voldoet aan de Richtlijnen Gezondere Kantines.

Veel gezonde schoolkantines in Zwolle

Naast het Thomas a Kempis College hebben ook AOC de Groene Welle, het Center for Sports & Education, Het Deltion College, RSG Menso Altingh, Landstede MBO en de beide locaties van het Thorbecke Scholen gemeenschap een gezonde schoolkantine.  Menso Altingh is net zoals het TAK (Thomas a Kempis College) houder van de gouden schaal.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button