Aa-LandenHoltenbroekNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleUit uw buurtVoorpagina

Gemeente in gesprek met terreinbeheerders over reeën in nood

Zwolle – De gemeente Zwolle gaat in gesprek met de terreinbeheerders van Kop van Voorst en de Dijklanden over reeën die daar regelmatig worden gesignaleerd. Dit naar aanleiding van raadsvragen die GroenLinks aan het College van B & W had gesteld. Deze partij maakt zich ernstig zorgen over het welzijn van de reeën  die zich op beide plekken ophouden. Op de Kop van Voorst raken reeën in nood te water, op de Dijklanden gaat het om reeën die in het prikkeldraad terecht komen.

Kop van Voorst

Sinds enkele jaren woont een kleine groep reeën op de Kop van Voorst, een stuk industrieterrein omgeven door het Zwarte Water.  Tot voor kort was dit een terrein met veel bomen waardoor er regelmatig reeën werden gesignaleerd. Onlangs is het complete stuk grond geasfalteerd door terreineigenaar firma Boverhoff . Hierdoor moesten veel bomen wijken.  GroenLinks maakt zich grote zorgen om de reeën in nood: “Al tijdens de werkzaamheden op het gebied zijn twee reeën verdronken nadat zij door stress in het water zijn gesprongen.” Ook spreekt de partij over reeën die opgesloten zitten binnen de omheining.

Foto’s © Peter Denekamp – verdronken ree

Groep van 6 reeën

Het college bevestigd dat op de Kop van Voorst regelmatig reeën worden gezien: “Het gaat om een groep van ongeveer 6 dieren die het gebied blijkbaar zwemmend hebben weten te bereiken en er regelmatig foerageren. Bij de aanleg van het Scania-parkeerterrein zijn ze even weg geweest, maar nu worden ze er weer regelmatig gezien.”

Zorgplicht Wet Natuurbescherming

Het college laat weten  dat de verstoring van wild als gevolg van kleine bouwactiviteiten niet onrechtmatig is. De sloper en aannemer mochten het asfalteren uitvoeren ondanks dat op het terrein wellicht reeën aanwezig waren of zijn. Wel moet iedereen er alles aan doen om ‘negatieve gevolgen ‘ voor in het wild levende dieren te voorkomen. Deze zorgplicht staat in de Wet Natuurbescherming, een wet waarop de provincie moet toezien. Toch gaat de gemeente het gesprek aan met de terreineigenaar:  “Wij zullen de firma Boverhoff vragen om ervoor te zorgen dat herhalingen van de geschetste incidenten met ingesloten reeën wordt voorkomen.”

Overigens verwacht de gemeente niet dat de reeën zich nog lange tijd op de Kop van Voorst zullen ophouden: “Wij beschouwen de Kop van Voorst duidelijk als suboptimaal leefgebied voor reeën, en verwachten dat dit in de toekomst kwalitatief en kwantitatief zal afnemen.”

Prikkeldraad bij Dijklanden

Een tweede probleem met reeën speelt in het nabijgelegen Westerveldse Bos.  GroenLinks: “Wij hebben vernomen dat ook voor deze dieren de leefomstandigheden zijn verslechterd, specifiek in het gebied Dijklanden. Met de komst van de Stadslanderijen zijn omheiningen van prikkeldraad geplaatst in het leefgebied van de reeën. Voorheen liepen de reeën hier vrij rond, in de huidige situatie zijn al verschillende reeën verstrikt geraakt in het prikkeldraad.”

Loslopende honden

Het college bevestigt het probleem. “Sinds dat er weer koeien in de wei lopen in Dijklanden en er prikkeldraadomheining is aangebracht om de koeien te kunnen keren, komt het voor dat reeën hierin verstrikt raken.” De gemeente vindt de zorg voor de  populatie reeën bij het Westerveldse Bos erg belangrijk. Dat het gebied door veel recreanten wordt gebruikt en dat er een boerenbedrijf wordt gerund maakt het niet makkelijker. “Reeën worden vaak door niet-aangelijnde honden verstoord en rennen dan in paniek weg.” De gemeente wil het probleem aan twee kanten aanpakken. Zo gaat ze met de Stadslanderijen in gesprek om te kijken of er een oplossing kan worden gevonden voor dit probleem. Ook gaat de gemeente op zoek naar een oplossing voor niet-aangelijnde honden.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button