KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Gemeente geeft nogmaals adviezen over houtstook

Zwolle – De gemeente Zwolle zal op haar website informatie geven over de gezondheidseffecten van houtrook. De website bevat stooktips, een link naar de stookwijzer, aanvullende informatie over houtrook en tips om overlastgever aan te spreken. Dat blijkt uit een brief die wethouder Arjan Spaans stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

De gemeente wil ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen de website en de stookwijzer bezoeken voordat ze gaan stoken. Dat doet ze door een communicatiecampagne over houtrook op te starten in de zomer van 2024. Ze doet dat via de gemeentelijke communicatiekanalen Facebook, Twitter en de gemeentepagina van de Swollenaer.

De gemeente wil de Zwolse burger wijzen op de gezondheidsgevolgen van het stoken van hout. Ze wil hiermee bewuster stookgedrag bevorderen. De bedoeling is Zwolse burgers te wijzen op het gebruik van de stookwijzer. De Stookwijzer is een website van het RIVM. Deze kijkt naar de actuele luchtkwaliteit en de windsnelheid. Op basis van een postcode kan de bezoeker zien of het stoken van hout wordt afgeraden. Ook is het mogelijk om een melding te doen van overlast door houtstook.

Daarnaast zal men vooral stokers wijzen op de mogelijkheid om zich aan te melden bij Stookalert.
Zij krijgen dan van tevoren een bericht als houtstoken sterk wordt afgeraden vanwege toekomstige
(weers)omstandigheden die (kunnen) leiden tot overlast voor de omgeving.

Tenslotte publiceert men een Zwolse webpagina met informatie over houtstoken. Naast praktische
houtstook tips bevat de webpagina ook achtergrondinformatie over de effecten van houtstoken en links naar neutrale websites. De webpagina bevat ook informatie over de wijze waarop een overlastgever kan worden aangesproken en indien dit niet werkt een link naar buurtbemiddeling.

Een vuurtje stoken in de tuin? Veel mensen vinden het reuze gezellig. Maar buurtgenoten kunnen last hebben van de rook van jouw barbecue of houtvuur. De rook is ongezond voor jezelf en je omgeving. Bovendien is hout stoken slecht voor het klimaat. Daarom is de belangrijkste tip: stook geen vuur in de tuin. Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt vooral als je het vuurtje net hebt aangestoken én als je dit weer dooft. Kun je die nare stoffen beperken?
Een brandend haardvuurtje: veel mensen vinden het gezellig. Helaas is de rook ongezond voor jezelf en je omgeving. Wil je rekening houden met je buren? Laat de open haard of houtkachel dan bij voorkeur zo veel mogelijk uit. Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht. Dat is voor iedereen ongezond en voor kinderen, ouderen en mensen met een longziekte is het extra schadelijk. Bovendien is het niet efficiënt om je huis te verwarmen met een open haard of houtkachel. Bij een open haard vliegt 90% van de warmte via de schoorsteen naar buiten. Bij een houtkachel vervliegt gemiddeld 35% van de warmte.
Bron
zwolle.nlMilieu Centraal

Gerelateerde artikelen

Back to top button