KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Digitaal patiëntgegevens uitwisselen tussen ziekenhuizen

Zwolle – Niet meer documenten met patiëntgegevens uitprinten of zelfs overtypen van papier. Isala wisselt patiëntgegevens steeds vaker digitaal uit met andere ziekenhuizen. Dat is veiliger, sneller en efficiënter.

Minder rompslomp

Het klinkt als weinig vernieuwend, maar toch staat deze digitale overdracht (transmuraal verwijzen) tussen ziekenhuizen in Nederland nog in de kinderschoenen. In plaats van het overtypen of scannen van documenten, kunnen verzendende ziekenhuizen met een paar klikken de benodigde informatie delen met Isala. Dit betekent minder administratieve rompslomp, minder kans op fouten en vooral: meer tijd voor daadwerkelijke zorgverlening. Isala streeft ernaar om vanaf 1 juni alle verwijzingen transmuraal te ontvangen.

Voordelen

Transmuraal verwijzen heeft veel voordelen. Er hoeft geen nieuw dossier te worden aangemaakt als een patiënt nog niet bekend is in het ontvangende ziekenhuis. Dit bespaart tijd en voorkomt dubbel werk. Alle benodigde documenten worden direct digitaal meegezonden, zodat de ontvangende partij direct over de juiste informatie beschikt. De verzendende ziekenhuizen kunnen de voortgang van de verwijzing nauwlettend volgen.

Daardoor weten ze precies wanneer de order wordt opgepakt. Na het versturen van een digitale verwijzing naar een andere instelling, volgt een bevestiging dat alle gegevens in goede orde zijn ontvangen. De gegevens komen rechtstreeks in het patiëntendossier. Deze optimalisatie van de patiëntenzorg komt ten goede aan de patiëntveiligheid.

Early adopter

Orthopedisch chirurg Guus Haeseker was vorig jaar vanaf het beging nauw betrokken bij deze nieuwe ontwikkeling. Orthopedie krijgt jaarlijks ongeveer 50 patiënten uit Hardenberg doorgestuurd. ‘Voorheen ging een overdracht op papier, fax of per mail. Eigenlijk best ouderwets. Er zit natuurlijk een foutgevoeligheid in en het is arbeidsintensief. Dit transmuraal verwijzen werkt super fijn, ik heb de gegevens van de patiënt direct op mijn scherm, zonder dat de secretaresse daar veel voor hoeft te doen’

Samenwerking andere ziekenhuizen

Op dit moment ontvangt Isala al transmurale verwijzingen uit Hardenberg, Deventer, Heerenveen, Sneek en Harderwijk. Op korte termijn hopen wij dat ook Leeuwarden verwijst naar Isala. Het komende jaar verwachten we dat ook Revalidatie Friesland, Sein, Bergman, academische ziekenhuizen (Groningen, Utrecht, Amsterdam, Nijmegen) en de Nexus huizen (Treant) zover zijn om transmuraal met Isala te verwijzen. We streven ernaar om een naadloze samenwerking te realiseren met alle verzendende en ontvangende instellingen door het hele land.

Welke verwijzingen vallen onder transmuraal verwijzen

Onder transmuraal verwijzen vallen alle poliklinische verwijzingen van de 2e en 3e lijn, heen en terug. Maar ook voor Multidisciplinair Overleggen (MDO’s) kan de transmurale verwijzing heel goed werken, zoals voor het Isala hartteam of ritmeteam.

Wat valt niet onder transmuraal verwijzen

Niet alle verwijzingen vallen nog onder transmuraal verwijzen. Dit geldt met name voor spoedeisende Hulp verwijzingen, spoedverwijzingen buiten kantoortijden en verwijzingen vanuit VVT/Eerstelijnszorg (huisarts, fysiotherapeut, tandarts).

Bron
Isala.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button