BinnenstadNieuws uit ZwolleVoorpagina

Gaat de Stadspomp dan toch echt verhuizen naar de Luttekestraat?

Zwolle – Het is nog niet in kannen en kruiken, de verhuizing van de Stadspomp naar de Luttekestraat. De vergunning is deze week aangevraagd. De historische pomp is nu nog te vinden naast de Hoofdwacht. Als het aan de ondernemers en de gemeente ligt wordt de pomp verhuisd.

De stadspomp uit 1755 en een terrasplein moeten de Luttekestraat en de omgeving aantrekkelijker maken voor het winkelend publiek. Dat staat in het herinrichtingsplan dat de ondernemers samen met de gemeente Zwolle hebben gemaakt. Enige tijd geleden bleek uit onderzoek dat de bezoekersaantallen in de Luttekestraat afnamen. Met de nieuwe plannen voor de herinrichting en de een nieuwe stichting ‘Museumkwartier’ moet er meer reuring komen in het gebied.

Stadspomp uit 1755

In de nieuwe herinrichting is een centrale rol weggelegd voor een hardstenen stadspomp. De rococo pomp uit 1755 staat nu nog naast de Hoofdwacht (sinds 1960). Eerder stond er ook een pomp aan de Luttekestraat. In de Tweede Wereldoorlog is deze echt pomp vernield.

Vergunning is aangevraagd, hoe nu verder?

Iedereen heeft de gelegenheid om de komende twee weken op deze vergunning te reageren, je kan een zienswijze indienen. Dit kan telefonisch, per brief of per mail. Er wordt meestal binnen binnen 8 weken gereageerd op een omgevingsvergunning – maar bij ingewikkelde aanvragen kan het tot wel 26 weken duren.

Pleinruimte met terrasfunctie

In de nabijheid van de pomp komt in de Luttekestraat straks een groot plein met terrassen. Dit nieuwe plein verbindt daarmee de Grote Markt met het Grote Kerkplein en zorgt voor verbinding. Voor de inrichting van het plein is er gekeken naar hoe het vroeger was. Zo komt natuurlijk de eerdergenoemde stadspomp terug maar is straks ook de oude ronding in de weg terug te zien in de rand van het plein. Deze zijkant van het plein krijgt natuurstenen treden die vergelijkbaar zijn met de rand van het Bethlehemskerkplein.

Ook is er volop aandacht voor groen. Er worden verschillende nieuwe bomen geplant en er zijn plannen om klimplanten tegen de gevels te laten groeien.

Gerelateerde artikelen

Back to top button