Foto: Fraterhuis

Datum

nov 21 2023
Expired!

Tijd

18:00 - 19:30

Museum de Fundatie en Filmtheater Fraterhuis presenteren: Watching (Hi)stories: Oekraïense Short Films

Museum de Fundatie en Filmtheater Fraterhuis presenteren dinsdag 21 november van 18:00 tot 19:30 uur een exclusieve en eenmalige filmavond met vier recente korte films van Oekraïense makers. Dit in het kader van de tentoonstelling Kaleidoscope of (Hi)stories: Kunst uit Oekraïne bij de Fundatie.

Oekraïense short films

De selectie presenteert één film uit 2023 en drie films uit de jaren na de Russische inval van de Krim in 2014. Makers hiervan bieden op eigen wijze verschillende perspectieven op de jaren van oorlog in Oekraïne, voor en na de Russische inval in 2022, toen de oorlog voor velen in het Westen pas echt dichtbij kwam. De films zijn allemaal gemaakt door kunstenaars die deelnemen aan Kaleidoscope of (Hi)stories: Kunst uit Oekraïne.

Inleiding door Oekraïne expert

Voorafgaand zal Oekraïne expert van het Groninger Instituut voor Midden- en Oost-Europese Studies (GIMOES) Nicolaas Kraft van Ermel een korte contextuele inleiding geven over de recente geschiedenis van de Russisch-Oekraïense oorlog.

Filmprogramma

NO! NO! NO! (2017, 22 minuten)
Filmmaker: Mykola Ridnyi
LETTER TO A TURTLEDOVE (2020, 20 minuten)
Regisseur: Dana Kavelina
LIVE STREAM (2020, 17 minuten) Winner Main Prize at PinchukArtCentre Prize 2020
Filmmakers: Yarema Malashchuk & Roman Khimei
Performed by Honoured Academic Ensemble of Song and Dance of the Armed Forces of Ukraine
EXPLOSIONS NEAR THE MUSEUM (2023, 14 minuten)
Regisseurs: Yarema Malashchuk & Roman Khimei

Kaartverkoop

Vrienden van Museum de Fundatie en Filmtheater Fraterhuis betalen € 4,50, de reguliere entreeprijs bedraagt € 5,00. Kaarten zijn online te koop via de website van het Fraterhuis of aan de kassabalie van het Fraterhuis.

Museum de Fundatie

Museum de Fundatie bezit en beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst uit alle eeuwen van de geschiedenis. De verzameling van Dirk Hannema (1895-1984) vormt hiervoor de basis. Collectie en tentoonstellingen zijn te zien op twee locaties: Kasteel het Nijenhuis met beeldentuin in Heino/Wijhe en Museum de Fundatie in Zwolle. Onder de noemer van de Fundatie Future Factory, het laboratorium van Museum de Fundatie, presenteert het museum met regelmaat projecten van nieuwe makers met nieuwe kunst voor een nieuw publiek.

Filmtheater Fraterhuis

Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

The event is finished.

Back to top button