Foto: ANNO

Datum

nov 19 2023
Expired!

Tijd

15:00

Lezing De ‘vergeten’ slavernij in de Oost – Reggie Baay in Museum ANNO

In zijn lezing laat Reggie Baay zien wat de slavernij in de Oost inhield, en hoe belangrijk die was voor het commerciële succes van de VOC. Daarnaast geeft hij aan welke verschillen er zijn met de slavernij zoals we die kennen uit de West.  Én hij geeft antwoord op de vraag hoe het kan dat we in ons land tot voor kort niets of nauwelijks iets van deze slavernij (die zelfs omvangrijker was dan die in de West!) geweten hebben.

Tot slot gaat hij in zijn lezing verder in op de vraag waarom het belangrijk is dat ook de slavernij in de Oost deel gaat uitmaken van onze kennis over onze nationale slavernijgeschiedenis.

Reggie Baay (Leiden, 1955) is historicus en schrijver. Zijn werk handelt in hoofdzaak over het (verborgen) Nederlandse koloniale verleden en de impact ervan op de generaties van nu. Hij schrijft non-fictie, romans en toneel. In de Nederlandse pers is zijn werk unaniem lovend besproken. Met name met zijn studie over de ‘vergeten’ slavernij in Nederlands-Indië ten tijde van het Nederlandse koloniale bewind. Daar werd wat gruwelijks verricht (2015). En hij oogstte daarvoor veel lof. Het is het eerste boek waarin de geschiedenis van de slavernij in ‘de Oost’ in zijn geheel wordt verteld. Met zijn roman Het kind met de Japanse ogen (2018) stond Baay op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en was hij genomineerd voor de Halewijnprijs.

Voor wie?

Geïnteresseerden in het Nederlandse Koloniale verleden.

Wanneer?
19 november om 15:00 in het lokaal van ANNO Stadsmuseum Zwolle

Kosten?
Toegang is gratis

The event is finished.

Back to top button