De Hanze naspelen, werk in uitvoering. Foto: Meelis Muhu

Datum

okt 14 2023 - jan 28 2024
Ongoing...

Kristina Norman – Hanze connecties in de Fundatie

In Hanze connecties verkent kunstenaar en onderzoeker Kristina Norman (1979, Tallinn, Estland) de West- en Oost-Europese perspectieven op de Hanze. Dit doe zij samen met historica en curator Linda Kaljundi. Het project vertrekt vanuit de viering dit jaar van het 800-jarig bestaan van de Hanze in Nederland. Hoewel de Hanze wordt beschouwd als een van de meest cruciale onderdelen van de Noord-Europese geschiedenis van de Middeleeuwen, verschilt de herinnering eraan ook van land tot land.

De tentoonstelling onderzoekt de erfenis van de Hanze ook vanuit het perspectief van hedendaagse kwesties met handelsnetwerken, hiƫrarchieƫn en natuurlijke hulpbronnen.

Vanaf 1156

Hanze connecties vertrekt van de gravure First Landing of the Bremen Merchants at the Mouth of the River Daugava. Van 1156 door Friedrich Ludwig von Maydell (1795 ā€“ 1846). Die was afkomstig uit de gelederen van de Duitstalige adel in de Oostelijke Baltische staten. Vanuit dat beeld onderzoekt Norman de koloniale fantasieĆ«n over de middeleeuwse kolonisatie van Oost-Europa door de Duitsers en hun gebruik in verschillende contexten: in het Baltische Duitse en het Duitse discours over natievorming en kolonisatie, in de Estse en Oost-Europese visies op aansluiting bij West-Europa in de post-Sovjetperiode, of in de ideeĆ«n over de Hanze als een voorganger van de Europese Unie. Representaties van de Hanze zijn een saillant element geweest in al deze constructies. De tentoonstelling brengt politiek, romantiek en handelseconomie samen.

Hanze connecties omvat ook twee delen van Kristina Normans filmtrilogie Orchidelirium, die werd gepresenteerd in het Estse paviljoen op de Biƫnnale van Venetiƫ in 2022. Orchidelirium is een meeslepende video-installatie die vergeten historische en koloniale banden tussen Nederland, Estland en Indonesiƫ onderzoekt. De tentoonstelling bestaat verder uit sculpturen, objecten uit de Fundatie collectie, installaties en performatieve ruimtelijke interventies.

Vanaf: 14 oktober 2023
Tot en met: 28 januari 2024
Locatie: Museum de Fundatie

Creatieve medewerkers: MƤrt Liivik, Meelis Muhu, Reimo VƵsa-Tangsoo

Dank gaat uit naar: Cultural Endowment of Estonia, Kristian Garssen, Marje Kidron, Juhan Kreem, Tiina-Mall Kreem, Erik Norkroos, Kadi Polli, Hendrik Vahter, Heigo Varik (Katted24), Gemeente Zwolle.

 

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes

Back to top button