KabelkrantNieuws uit ZwolleVoorpagina

De Peperbus eert Thomas a Kempis

Muzikaal wereldprimeur

Zwolle – De Peperbus gaat op zondag 25 juli Thomas a Kempis eren. Het is die dag 550 jaar geleden dat de schrijver en mysticus overleed. Naast een Vesper (avondgebed), draait het eerbetoon vooral om een muzikale wereldprimeur.

Theoloog Mink de Vries spreekt van een bijzondere gebeurtenis: ”Het is een ode aan de persoon Thomas, aan wie hij was als mens.” De beiaardier Martien van der Knijff brengt Thomas a Kempis tot leven met onder andere ‘Ave Maria’. De beiaardier heeft zich echt verdiept in Thomas a Kempis en de Moderne Devotie: ”Je hebt liederen rond zijn geest en de ervaringen die hij heeft gehad Vanuit diepe nare omstandigheden, om er vervolgens weer bovenop te komen. De thema’s die hij zorgvuldig heeft beschreven zal de beiaardier laten horen.”, aldus de Vries.

Klokkenluidersgilde

Om 16.45 wordt het stokje overgenomen door de Klokkenluidersgilde, om de gedachtenis aan Thomas over de stad heen te laten horen ”Dat zullen ze op een speciale manier doen”, zegt de Vries.

Wereldprimeur

Klokslag 17.00 uur begint de Vesper ter nagedachtenis in de O.L.V. Basiliek de Peperbus, met nooit eerder gehoorde woorden van Thomas a Kempis  gezongen door de sopraan Murni Suwetja. ”Deze teksten zijn nergens ter wereld op deze manier gebracht. ”, aldus de Vries.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

Thomas a Kempis is voor vele mensen een grote inspiratiebron. Op 25 juli 2021 is het precies 550 jaar geleden dat Thomas a Kempis op 91 jarige leeftijd overleed in het klooster op de Agnietenberg bij Zwolle. Thomas a Kempis is over de hele wereld bekend vanwege zijn boek ‘De navolging van Christus’. Het is een van de meest gelezen boeken ter wereld. Hij schreef dit boek in het Bergklooster op de Sint Agnietenberg op deze plek komt een heus Pop-Up Museum.

Gerelateerde artikelen

Back to top button