Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Start herdenkingsjaar Thomas a Kempis: Bergklooster maakt zich op voor bijzondere expo

Zwolle – Thomas a Kempis is voor vele mensen een grote inspiratiebron. Op 25 juli 2021 is het precies 550 jaar geleden dat Thomas a Kempis op 91 jarige leeftijd overleed in het klooster op de Agnietenberg bij Zwolle. Thomas a Kempis is over de hele wereld bekend vanwege zijn boek ‘De navolging van Christus’. Het is een van de meest gelezen boeken ter wereld. Hij schreef dit boek in het Bergklooster op de Sint Agnietenberg op deze plek komt een heus Pop-Up Museum. 

Een heel jaar lang wordt op allerlei manieren stilgestaan bij dit herdenkingsjaar rond de 550ste sterfdatum van Thomas a Kempis. Zaterdagavond 24 juli vindt er een bijzondere en speciale Zomeravondontmoeting plaats op de Agnietenberg bij het monument van Thomas a Kempis op Bergklooster. Op deze dag wordt dan ook het Pop-Up Museum geopend van Thomas a Kempis.

Nalatenschap

Begrafenisbeheerder Bert Pierik: ”We moeten stilstaan bij het feit dat hij hier geleefd heeft en gestorven. Het boek dat hij hier heeft geschreven is zijn grootste nalatenschap. Na de bijbel is het een van de meest gelezen boeken ter wereld. Dit is voor mij het begin geweest om dit boekje te gaan verzamelen.” Pierik heeft inmiddels behoorlijk wat verschillende exemplaren van ‘De navolging van Christus’, waaronder exemplaren van honderden jaren oud.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

Vast museum

De bedoeling is uiteindelijk dat daar een vast museum van Thomas a Kempis komt. De organisatie van de Zomeravondontmoeting is, zoals vertrouwd, in handen van de Stichting Thomas a Kempis Zwolle.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop
© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

Hier gaat het Pop-Up-Museum komen:

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

De imposante verzameling Thomas a Kempis-boeken van Bert Pierik:

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

Gerelateerde artikelen

Back to top button